Felix ordinarie i fyran – som 14-åring

Felix Stenman debuterade i division 4 som 14-åring – och har inte släppt Åbytröjan sedan dess. "Jag har utvecklats väldigt mycket."

Felix Stenman fick chansen som 14-åring i Åbys A-lag och har spelat alla seriematcher i fyran i år.

Felix Stenman fick chansen som 14-åring i Åbys A-lag och har spelat alla seriematcher i fyran i år.

Foto: Ulf Stråhle

Fotboll2019-09-20 11:30

Ibland går det fort. Felix Stenman gick i åttan i våras och hade dubblerat med Åby IF:s 03-lag och U-laget när han och tre andra 04:or fick chansen att visa upp sig i A-laget. Det gick ganska bra.

– Det var en träning och en internmatch. Sen fick jag spela med A-laget. Jag har kört varenda seriematch i år, konstaterar mittbacken med två matcher kvar av säsongen.

Bevisligen har det varit lyckat, till och med på offensiv planhalva. Felix Stenman gjorde det avgörande 3–2-målet när Åby säkrade kontraktet i segermatchen mot Kenty nyligen.

– Jag har fått spela väldigt mycket och det har gått jättebra. Det är mycket konkurrens och jag känner hur mycket bättre jag har blivit i år, säger han.

Vad har varit svårast att anpassa sig till?

– Det är mycket i början, men framför allt fysiken. Ändå är jag stor för min ålder. Man får lära sig att spela smart och inte gå in i alla dueller.

Hur gör du för att jobba med det?

– Jag kör styrkepass hemma varje kväll.

Felix, som för övrigt har välkände backen Fredrik Stenman som morbror, fyllde 15 år i augusti och har stora mål med sin fotboll. Åbys tränare David Kristiansson är medveten om att det är en extraordinär talang han har fått in i laget. Samtidigt är han lite förundrad att inte flera har fått upp ögonen för honom.

– Det är konstigt att han inte kom med i Östgötalaget för 15-åringar. Det tycker i alla fall vi som ser honom varje dag. Sen tycker jag att det har varit ett ganska svalt intresse från IFK, säger han.

Vill du inte behålla talangerna?

– Absolut. Men jag är realistisk och jag har diskuterat det här med Felix. Den bästa utvecklingen för honom är att vara i Åby i två år men sen är det inte i lokalfotbollen han ska vara. Han måste in i en akademi eller elitklubb. Vi kan inte göra mer för honom här, säger David Kristiansson.

Felix håller med om resonemanget och nästa steg ligger redan i pipeline.

– Från och med i oktober ska jag träna med IFK en gång i veckan. Jag vill att de ska komma ihåg mig och se hur bra jag är. Men som spelare får jag bättre utveckling att spela med ett A-lag nästa år än i akademien, säger han.

Vad tänkte du när du inte kom med i Östgötalaget?

– Det var tråkigt men då kände jag att jag måste jobba ännu hårdare för att bli bättre än dem.

Vad har du för framtidsmål?

– Det stora målet är ju proffsfotboll i Sverige och sen förhoppningsvis bygga på det och komma utomlands, säger Felix Stenman.

Felix stenman har kommit snabbt in i seniorspel.
Felix stenman har kommit snabbt in i seniorspel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!