I sju raka omgångar fick Griparna vara obesegrat i allsvenskan. Den sviten bröts till slut. Mot Vargarna.

En fjäder i hatten för Kim Nilsson och hans flock?

Absolut.

Artikelbild

En maktdemonstration inför slutspelet?

Knappast.

Redan inför matchen trodde jag att Vargarna skulle vinna. Anledningen var enkel: Griparna ställde över Peter Ljung, som laddar inför sitt wild card till Målillas GP-deltävling i helgen, och ersatte med tyske Kevin Wölbert.

Wölbert är en stark förare på den här nivån. Men han har mig veterligen aldrig kört ett varv på Kråkvilan. Och vi vet alla hur svårt det första besöket kan vara – vilket också syntes på Wölberts åkning till en början.

Vargarnas seger cementerades definitivt när förarna åkte ut för presentationen. Jag såg bara sex bortaförare. Oliver Berntzon – årets svenska succéförare och snittfyra i allsvenskan (före Kim Nilsson) – hade insjuknat och fick kasta in handduken.

Den smällen blev för hård även för seriesuveränen.

Inget ska dock tas ifrån Vargarna. Heatvinsterna serveras inte på fat. Men vad som såg ut att bli en storseger för hemmalaget förvandlades till en jämnare match när Griparna åt sig närmare i mitten av matchen – och Timo Lahti var ett finskt monster i Lordi-klass.

Vargarna vann till slut med 49–41. Lagledarduon Mats Erixon och Peter Jansson fick se en solid insats från sina mannar. Samtliga förare presterade mer eller mindre vad man kan kräva.

Men för att besegra ett ordinarie Griparna över två matcher i slutspel räcker inte det.

Då måste ett gäng förare göra mer än så.

Det vet vargledningen om.

En smolk i kvällens segerbägare var att Viktor Bergström tvingades åka ambulans till sjukhus med en skada i ryggen. Viktor har en viktig roll i Vargarna – hans körning när han passerade Wölbert och Linus Eklöf var en av matchens godbitar – och för Vargarnas skull är det bara att hoppas att skadan inte är jätteallvarlig, och att Bergström kan delta i slutspelet som börjar om några veckor.

Det är han värd.

Vargarna har en match kvar i grundserien, en lurig sådan i Värmland mot Valsarna, innan serien är avslutad. De har andraplatsen i egna händer, och att knipa den vore vitalt – då kan man inte bli vald av Griparna i en semifinal.

Det finns ett par saker tuffa måsten som Vargarna behöver få till för att ha chans att rubba Nyköpingslaget i höst och bli allsvenska mästare.

Mathias Thörnblom måste besegra fler toppförare.

Joel Andersson måste tuffa till sig ytterligare.

Kim Nilsson måste ligga konstant på sin skyhöga nivå.

Nu ska Vargarna njuta av att ha vunnit mot Griparna.

Men inte för mycket.

I en eventuell final väntar något helt annat.