"Det är klart att det säger en del"

Tre spelare från IFK-akademin startar i ett av Europas bästa landslag. "Det kommer komma fler Norrköpingsspelare som är bra, det kan jag garantera", säger Tony Martinsson.

Kristoffer Olsson har glänst i landslaget.

Kristoffer Olsson har glänst i landslaget.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2019-11-18 19:00

EM-biljetten är klar. Då passar Janne Andersson på att breda väg för kommande landslagsspelare, behåller Kristoffer Olsson och satsar på Ken Sema och Muamer Tankovic i startelvan mot Färöarna.

En trio Norrköpingskillar som fostrats i IFK:s akademi.

– Riktigt roligt, myser akademichefen Tony Martinsson. 

Säger det något? 

– Det är klart det gör. Det är ju inte bara de här utan fler som tagit sig en bit. Jag tänker på Filip Dagerstål, Linus Wahlqvist, "Totte" (Christoffer Nyman) och "Alle"  (Alexander Fransson). Det är ganska många, konstaterar "Tonna". 

Och framhåller en trygg och lugn miljö som en av anledningarna till den blågula landslagsboomen.

– Plus att det är bra ledare och bra förutsättningar här. Något gör vi väl rätt. Då får man väl slå sig lite på bröstet, fortsätter Martinsson som är mäkta imponerad av vad Kristoffer Olsson uträttat under EM-kvalet. 

Ken Sema och Muamer Tankovic har gått starkt i sina respektive klubblag, Udinese och Hammarby, och är med i diskussionen om en plats i sommarens EM-trupp.

På sikt ser Martinsson ytterligare bidrag från "Peking" som kan konkurrera på högsta nivå.

– Det kommer komma fler Norrköpingsspelare som bra, det kan jag garantera. Många gör ett bra jobb. Idag är vi tio som mer eller mindre är heltidsanställda runt akademin. Fystränare, sjukgymnaster. Spelarna får en bra fotbollsutbildning. Det kan jag lova. Jag märker att man bör gå till en elitförening tidigare idag där helhetstänket finns. 

Akademin mår bra?

– Lägstanivån har höjts kopiöst mycket. Vi har många duktiga spelare, men det gäller att få fram ännu fler. Det är något vi pratar om. Vad vi kan göra bättre.

Och det är?

– Allt. Man får aldrig vara nöjd. Det går att se över hela året vad man gör. Det går att förbereda spelarna och spela bra matcher i en tidigare ålder. Våra 15-åringar var i Rotterdam förra året och slog Tottenham. Förra året mötte de United och vann. Nästa år ska 05:orna, de som blir 15, till Rotterdam och ett annat lag ska till Danmark i januari och möta polska och holländska lag.

– Och självklart det här med Himmelstalund. Det ska ge oss ännu bättre träningsmöjligheter. Det innebär att vi måste få till en konstgräsplan där uppe över tid. Det är ett arbete som är igång. 

Är ni attraktiva? 

– Ja, det är väldigt många som hör av sig. Vi är väldigt attraktiva att komma till från hela Sverige. De är viktigt få till Himmelstalund. Det finns lag i staden, Lindö, Smedby, Eneby och Åby, som har bättre träningsförutsättningar, tycker Tony Martinsson. 

Ken Sema tillhör Watford, är på lån i Udinese och är nu med  i Janne Anderssons landslag.
Ken Sema tillhör Watford, är på lån i Udinese och är nu med i Janne Anderssons landslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!