Jukola är en av de stora stafettutmaningarna varje år. I helgen är det dags för den 71:a upplagan av orienteringsklassikern i skogarna runt Tammerfors i Finland.

– Där är det ganska lika terräng som i Kolmården. Man kan säga att östgötar och sörmlänningar känner sig ganska hemma i den terrängen så det bör passa oss bra och är till vår fördel, säger Janne Berggren, ledare i Denseln.

Skärblackaklubben som brukar bli bästa lag från Östergötland.

– Vi har varit tia i Jukola som allra bäst, tror det var 2015. Riktigt så högt når vi knappast i år, då måste man ha några löpare som skulle kunna slå sig in på topp tio i VM och det har vi inte i dagsläget. Vi har väldigt duktiga löpare men det är trots allt skillnad mot världseliten, säger Janne, som dock hoppas på en rejäl förbättring från fjolårets 48:e plats i den finska terrängen.

– Bland de 20 bästa, ungefär dit kan vi spänna bågen. Vi var 19:e på Tiomila i våras, men i och med att det bara är sju sträckor på Jukola blir det lite tuffare konkurrens. De allra bästa klubbarna har löpare på landslagsnivå nästan rakt igenom, säger Janne.

Denseln saknar ett viktigt namn, fransmannen Mathieu Perrin som blev silvermedaljör på junior-VM förra sommaren är upptagen av sina studier den här helgen.

– Han är normalt sett en av våra viktigaste löpare och kan nog bli aktuell för VM i Norge i sommar sen, så det blir ett klart tapp för oss nu. I övrigt har vi i stort sett vårt bästa lag, säger Janne.

Han framhåller den långa nattsträckan, med Algirdas Bartkevicius, som lite av nyckeln till en framgång.

– Det är den tuffaste med bästa motståndet, klart utslagsgivande och där gäller det att vi hänger med.

Förutom elitlaget på herrsidan har Denseln även med ett andralag samt ett damlag på lägre nivå. OK Kolmården, som slutade 66:a förra året, utmanar om titeln östgötabäst i Tammerfors.

OK Denselns sträckor: 1) Mathias Hallmén, 10,9 kilometer, skymning/natt; 2) Erik Ivarsson Sandberg, 10,5 kilometer, natt; 3) Algirdas Bartkevicius, 13,2 kilometer, natt/gryning; 4) Pavlo Ushkvarok, 7,3 kilometer, gryning/dag; 5) Krzysztof Wolowczyk, 7,8 kilometer, dag; 6) Damien Renard, 11,1 kilometer, dag; 7) August Mollén, 12,9 kilometer, dag.