Dansarna intog Borgen för den stora tävlingen

Det var lördagen när Sveriges dansare intog Borgen. "Vi fick mycket energi av atmosfären och publiken", sa det vinnande paret i latindans, Hugo Nordström och Alessia Affatigato.

Philip Raabe och Christine Dyck Brammer kom trea i A-finalen i latindans.

Philip Raabe och Christine Dyck Brammer kom trea i A-finalen i latindans.

Foto: Christer Gustafson

Dans2019-11-17 09:00

Alemana Cup är en klassisk tävling i Stockholm som arrangeras av Alemana Dansklubb. I år flyttade den dock ut från huvdudstaden.

Klubbens ordförande Johnny Lindberg:

– Borgen är en fantastisk danshall, vi håller normalt sett till i idrottshallar i Stockholm. Att vi är här beror på att Stockholm Fritid inte gav oss någon lokal i år. Det är bedrövligt.

När inte helt okände Tony Irving hade kontakt med den lokala Norrköpingsklubben T-Dans Tommy Nyman blev det en flytt söderut.

Och det är inget som är menat som en tillfällig grej.

– Det här är tänkt som ett treårsprojekt. T-Dans är med och lär för att kunna ta över. Sedan får vi se hur mycket vi kommer vara med och stötta, fortsatte Johnny Lindberg, dagens tävlingsledare ihop med Åsa Perez Rönström.

För Tommy Nyman är det bara positivt att få se den stora tävlingen på sin egen hemmaplan, i lokalerna där T-Dans normalt sett tränar.

– Vi hoppas att det betyder mycket. Det har funnits en del standard- och latindans på Lagers tid. Så vi hoppas att det går att locka liv i det igen. Vi har nu ungefär 250 deltagare på terminsbasis i klubben. Sedan ska vi göra lite projekt där vi startar prova-på och ser vilka grenar som blir mest besökta, berättade Nyman medan finaldanserna pågick för fullt på golvet.

Där hade Norrköpingsklubben inga med, T-Dans är mest inriktad på bugg i nuläget. Men på golvet i Borgen var det fullt upp från morgon till kväll ändå.

En grand final blev det när finalen i latindans för par i A-klassen avgjordes. Vinnare blev Hugo Nordström och Alessia Affatigato från Mölndals Dansklubb.

– Det var kul och kändes bra, konstaterade Alessia.

Hade ni räknat med att vinna?

– Vi vann inte förra gången så vi kände att vi hade lite press på oss att utvecklas. Och vi har tränat en hel del sedan dess och det gav det som behövdes, sa Hugo Nordström om paret som bara dansat ihop sedan januari.

– Hon sökte en danspartner och jag hade brutit med den partner jag dansade med. Vi hade en try-out på samma dansstudio och vår tränare tyckte att vi skulle testa ihop. Vi hade dansat på samma studio ett år innan dess men han tyckte inte att vi var en "match". Men nu kände vi direkt att det här var vad vi väntat på, berättade Hugo vidare.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi hoppas kunna dansa ihop i resten av karriären. Och hoppas komma så långt som vi kan. Aldrig bli nöjda och fortsätta jobba, svarade Alessia Affatigato.

Hur var det att dansa i Norrköping?

– En väldigt fin tävling, vi har aldrig varit här förut. Det var lite annorlunda att det kändes som att åka ut mitt i ingenting och sedan kom det här fina stället, haha. Vi fick stor energi av atmosfären och av publiken, konstaterade det vinnande paret tillsammans.

Vinnarna

Standarddans:

Par, A-klass, junior: Benjamin Jonsson och Amalie Hindsgaul. Par, A-klass, vuxna: Dawid Kaleta och Paulina Sara Karkosik. Par, A-klass, senior: Dan Larsen och Maria Thunberg. Par, B-klass, junior: Nick Streuli och Sophia Granath. Par, B-klass, vuxna: Markus Eriksson och Gina Wong. Par, B-klass, senior: Thomas Winkler och Katrin Kortsdottir. Par, C-klass, junior: Nils Eriksson och Agnes Söderholm. Par, C-klass, barn: Vide Bojanic och Astrid Jansson Molin. Par, C-klass, ungdom: Viktor Moe och Emma Berg. Par, C-klass, vuxen: Kasper Jonsson och Ebba Svanfeldt. Par, C-klass, senior: Örjan Svedberg och Annika Svedberg. Par, D-klass, junior: Mahrcus Forlini och Maya Forlini. Par, D-klass, barn: Jonatan Stenmark och Elise Lindberg. Par, E-klass, senior/ungdom: Tobias Nåsell och Natalia Blonski. Par, E-klass, junior/barn: Leon Cotter och Sallie Lundmark. Duo, C-klass, ungdom: Astrid Leffler och Lisa Forslund. Duo, D-klass, vuxen/ungdom/barn: Mansi Rinderström och Sara Fjälling. Solo, B-klass, vuxen/junior: Diana Kicia. Solo, B-klass, barn: Smilla Rinvall. Solo, C-klass, junior/barn: Josefin Tengblad. Solo, D-klass, vuxen/junior: Alexandra Deva. Solo, D-klass, barn: Lisa Danroth. Solo, E-klass, barn: Esther Hiller.

Latindans:

Par, A-klass, junior: Benjamin Jonsson och Amalie Hindsgaul. Par, A-klass, ungdom: Nils Rudberg och Klara Nord. Par, A-klass, vuxen/senior: Hugo Nordström och Alessia Affatigato. Par, B-klass, senior/vuxen: Kasper Jonsson och Ebba Svanfeldt. Par, C-klass, ungdom: Viktor Moe och Emma Berg. Par, C-klass, senior: Martin Widén och Maud Widén. Par, C-klass, vuxen: Konrad Bulanda och Sylwia Bulanda. Par, B-klass, junior: Nick Streuli och Sophia Granath. Par, C-klass, junior: Nils Eriksson och Agnes Söderholm. Par, C-klass, barn: Vide Bojanic och Astrid Jansson Molin. Par, D-klass, barn/junior: Jonatan Stenmark och Elise Lindberg. Par, E-klass, senior/ungdom: Tobias Nåsell och Natalia Blonski. Par, E-klass, junior/barn: Leon Cotter o h Sallie Lundmark. Solo, B-klass, vuxen/junior: Diana Kicia. Solo, B-klass, barn: Felicia Bernholtz. Solo, C-klass, junior: Emilia Usselmann. Solo, C-klass, barn: Svea Hallgren. Solo, D-klass, vuxen/ungdom: Malin Nordin. Solo, D-klass, junior/barn: Alexandra Deva. Solo, E-klass, vuxen/barn: Esther Hiller. Duo, D-klass, vuxen/ungdom/barn: Mansi Rinderström och Sara Fjälling. Duo, C-klass, ungdom/junior: Astrid Leffler och Lisa Forslund.

Många dansare kom till Borgen för att tävla i Alemana Cup.
Många dansare kom till Borgen för att tävla i Alemana Cup.
Karta: Borgen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!