Riipinen kan få till comebacken

Så kom beskedet. Den störste pensionerar sig, men vad är en bra historia utan en mäktig comeback? Joakim Kjellbom känns inte klar.

Mikko Riipinen.

Mikko Riipinen.

Foto: Johny Daggh

Basket2019-09-26 16:14

En snyggt paketerad film blev det officiella avskedet. Dolphins meddelade Joakim Kjellboms farväl och det var ingen som höjde ett enda ögonbryn i förvåning. 

Efter semifinalförlusten mot Borås har 40-åringens besked varit att möta en ny fas i livet. 

Vara pappa till en nyfödd dotter. Trappa upp studierna. Kliva ur elitidrottsbubblan.

Men orden: "Jag lägger av" har aldrig lämnat Kjellboms mun. 

Och det har de fortfarande inte.

Karriärbeslutet har dragit ut på tiden. Det har inte varit givet att klippa bandet till basketen.  Utåt känns det inte som ett självklart vägval. 

Samtidigt har Dolphins hållit dörren på glänt men varit tydliga med att de inte kan betala samma pengar. Att de kommer breda väg för yngre och mer oprövade spelare och är i inledningen på en långsiktig nystart. 

Mikko Riipinen har fortfarande en plats öppen i sin trupp och gör ingen hemlighet av att det skulle vara välkommet att välkomna tillbaka Kjellbom om han är redo, vill och brinner för det.

Den dubbla SM-guldvinnaren har lagt av men det känns inte som han är klar eller Dolphins är klara med honom. 

Joakim Kjellbom kommer bo kvar i Norrköping. När jag pratade med honom fanns det inga planer på att lämna och när säsongen dunkar i gång kommer det vara en ovan situation utan matcher och adrenalinpåslag. En genuin Operation övertalning och återkomsten känns inte avlägsen.

Kjellbom  har missat en hel försäsong. Han har inte matchtempot men den här centern är inte som andra. Halvt otränad och pensionerad skulle det vara en comeback som skulle färga en säsong som på förhands, med Dolphins-ögon, känns omöjlig att försöka placera sportsligt.

Dolphins fick inte en enda röst som förhandsfavorit. Det handlade om Södertälje, Luleå och Borås mellan de ödmjuka och uttjatade coachkommentarerna. 

Inga guldtips. Inget favoritskap. Mikko Riipinen tar över i ett tacksamt läge där det inte kommer vina burop över rookieskallen om förlusterna är fler än vinsterna. Med det skrivet: Dolphinscoachen skulle självklart behöva en Joakim Kjellbom på planen. 

Ligan tjuvstartade med pigga uppstickaren Djurgården mot Jämtland. Äntligen ett stockholmslag i högsta serien. Dolphins kommer att vinna fredagens hemmapremiär mot Umeå. På sikt? Det var duktigt dystra tongångar efter säsongen. Ett tag kändes det inte som Dolphins skulle få ihop ett lag men har med tre nya amerikaner, Tim Schüberg och Anton Saks samt Anes Zekovic i laget en trupp som ska kunna ta sig till slutspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!