Mikko Riipinen är redo för premiären

Djurgården och Alvik blir första motståndarna för Dolphins nyskapade herrlag.

Mikko Riipinen är redo för sin första match som huvudcoach för Dolphins herrlag.

Mikko Riipinen är redo för sin första match som huvudcoach för Dolphins herrlag.

Foto: Johny Daagh

Basket2019-08-29 07:00

Efter Adnan Chuk, Lasse Johansson, Paul Burke och Kelly Grant är det dags för Mikko Riipinens debut som huvudansvarig för Dolphins herrar.

– Det är ingen lätt uppgift att efterträda de namnen. Jag är jättestolt att ha kommit så långt, men det blir ett jättetufft jobb med ett nytt lag och nya förutsättningar. Vi måste våga ha tålamod, säger Mikko.

På fredag och lördag tar han med sig alla sina 14 spelare till de två matcherna i Fryshuset i Stockholm. Tolv kommer att vara ombytta till match.

– Nu är grabbarna väldigt nedtränade. Jag kan inte vänta mig några jätteresultat direkt. 

Hur har ni blivit nedtränade?

– Det har varit mycket kondition. Mycket löpning på planen, efter Micke Stenboms upplägg. Jag tror inte på att springa i skogen. Min filosofi är att man ska springa på samma underlag, i samma skor som man ska prestera i senare. Ben och ork har tagit stryk nu. Vi har många unga spelare som behöver utvecklas och vi har en energikrävande spelstil.

Hur ser det ut inför premiären?

– Vi spelar snabbt med många skyttar. Jag lämnar det ganska öppet. De vår visa mig vem som ska spela. Det tar tid att sätta rollerna. Vi har ett brett lag som är byggt på jämna spelare.

Har ni någon längd?

– Vi har ingen Jocke Kjellbom nu. Men vi är långa på alla positioner utom centerplatsen. Vi får vara kreativa och hitta andra lösningar och analysera de andra lagen vi ska möta.

Har det känts bra när du gått hem efter träningarna?

– Det har varit upp och ned. Några dagar har jag varit arg och besviken, andra nöjd och glad. Det får man ta med en nypa salt.

Har tänkta stjärnan Kareem Canty visat det du förväntat dig?

– Han har spets att hjälpa oss. Han är bra på att bryta ned försvar och öppna upp för andra. Han har ett bra skott. Men han kom in sent och fick en tuff start. Han är inte i form att prestera på topp ännu.

Nya ligalaget Djurgården är första motståndaren, på sen fredagseftermiddag.

– Jättespännande. De har verkligen förstärkt namnkunnigt och verkar ha en kraftig budget. Det blir ett bra test att spela mot mer erfarna spelare. Det kommer att bli jättetufft, säger Mikko Riipinen.

På lördagen väntar Fred Drains superettalag Alvik.

– Jättekul att Fred fått chansen. Jag pratade med honom här om dagen. Det blir bra för oss att träna på våra grejer mot någon annan.

Dolphins kommer även att möta Borås (borta), Nässjö (hemma) och eventuellt ett utländskt motstånd inför ligapremiären hemma mot Umeå 27 september. Dessutom tillkommer en eller två matcher i Svenska Cupen före premiären.

Karta: Stadium arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!