Dippen som fällde Dolphins mot Wetterbygden

Poängbäst och prisad som bäste bortaspelare. Spelade roll för Tyre Gathright? "Nej, vi förlorade. Det är det enda som räknas", sa Dolphins unge amerikan.

LaDarien Griffin.

LaDarien Griffin.

Foto: Christer Gustafson

Basket2019-10-01 21:40

Wetterbygden vann till slut i Huskvarna Sporthall. 83–73 stod det till slut på resultattavlan på väggen på kortsidan. Men det var en match där Dolphins långa stunder var med.

Bortsett från egentligen slutet av första perioden. Hemmalagets ryck där visade sig bli matchavgörande.

– Vi kämpade hårt och startade bra. Men sedan gjorde de ett ryck, där fick vi jobba för att komma tillbaka, summerade Gathright när han suttit av sig den värsta besvikelsen på hallgolvet.

22 poäng kom från den gänglige guarden som är just så gammal också. Det räckte till priset som bäste bortaspelare men det räckte inte för att göra honom speciellt glad.

– Jag njuter av att vara här, jag lever min dröm. Men i den ville jag också komma ut med en seger här. 

Är du nöjd med din egen match?

– Nej, vi förlorade. Det är det enda som räknas, svarade Gathright.

Dolphins vann premiären hemma i Stadium Arena men nu fick man vända hem med en förlust till slut. Det unga laget var bra i perioder men tappade några avgörande sekvenser när Wetterbygden kunde rycka.

Med tanke på att ni är ett ungt lag, hur lång tid tror du det kommer ta innan ni hittar er högsta nivå?

– Vi måste fortsätta jobba hårt, det finns ingen tidtabell hur vi vill göra saker eller när vi vill göra dem. 

Dolphins hade 10–3 i inledningen, men sedan kom matchens tuffaste minuter där hemmalaget kunde vända och också rycka undan. Laget fick upp till 21–10 innan Dolphins fick i en boll i korgen igen. Och i den första periodpausen visade coachen Mikko Riipinen tydligt vad han tyckte.

Det var inga snälla ord, men efter det kom Dolphins tillbaka. Och i slutet av den tredje perioden var man i knapp ledning innan Wetterbygden ändå kunde vända – och till slut rycka ifrån igen i sista perioden.

– Jag har respekt för Wetterbygden och deras aggressivitet. De satte oss i tuffa situationer. Men det som gör mig upprörd är att vi gått igenom det här på träningen, vi borde ha koll på vad som komma skulle. Sedan förstår jag att det inte är felfritt, när jag lugnat mig lite kommer jag förstå att de här killarna spelat fem–sex matcher ihop och har en snittålder på jag vet inte hur lite. Det finns förklaringar, men jag tycker inte förklaringarna räcker till, sa coachen Mikko Riipinen när han låtit matchen sjunka in lite.

Det är fortfarande mycket upp och ner?

– Ja, och det vore orimligt om vi blev av med det efter tre tävlingsmatcher. Det kommer komma igen och jag kommer att få gråa hårstrån av det. Men förhoppningsvis kommer det att komma färre dippar och att vi gör topparna längre och längre. När vi är bra tycker jag att vi spelar jättebra basket.

Dolphins förlorade mot Wetterbygden även i svenska cupen för ett par veckor sedan. Jämfört med den matchen var man närmare nu.

– Våra dippar var färre nu. Det var egentligen bara en, i slutet av första perioden. Och när man ser slutresultatet är det där de tio poängen finns. Jag är nöjd med att spelarna förstår när vi är där vi inte vill vara, sedan är det inte rätt när det kommer ut i form av frustration. Jag måste analysera vad jag gjorde också, vem som spelade när och om jag förberett dem på rätt sätt.

Du har tre amerikanska spelare som ser ganska spännande ut trots allt.

– Ja. Vi behöver ge dem lite tid och se vart det bär, deras matcher är precis som lagets. Men de är intressanta, det finns mycket att göra där. De bidrar med massor, det gör även de svenska spelarna.

Inför sista perioden låg Dolphins under med tre poäng, precis innan den pausen drog Riipinen själv på sig en teknisk foul som gav Wetterbygden straffkast och bollen vid sidan direkt i sista.

– Den är rimlig. Jag klagade för mycket på domarna. Det blev för mycket känslor från mig och även från domarna. Men det var normalt. Jag sa till killarna direkt att den här poängen (straffkastet) är på mig om de sätter den.

Det gjorde Wetterbygden. Och till slut vann man även matchen.

Tyre Gathright.
Tyre Gathright.
Matchfakta

WetterbygdenDolphins 8373

Poängen, Wetterbygden: Tyler Sabin 16, Jonathan Peleg 15, Moussa Kone 12, Calvin Hermanson 12, Jonatan Boman 11, Adam Rönnqvist 9, Albin Häll-Eriksson 6, Wiggo Wiberg 2. Dolphins: Tyre Gathright 22, Kareem Canty 17, Anton Saks 15, LaDarien Griffin 6, Tim Schüberg 5, Anes Zekovic 4, Hampus Åhlin 4. Publik: 253.

Karta: Huskvarna Sportcenter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!