LÄS MER: "Inte så skonsamt mot kroppen"

Oväntad målskytt, oväntad matchhjälte och en oväntad framgång för ett landslag som famlat efter sin identitet.

Ändå finns det band från förr.

Linus flyttade från Hedemora till Göteborg och Redbergslid som 16-åring och fick inte bara världens bäste, utan århundradets bäste handbollsspelare – alla kategorier, som tränare (det du Zlatan?).

Magnus Wislander.

Handbollsspelare lever inte i samma dimension som överbetalda fotbollsspelare, men precis som för alla människor här i livet kan det gå snett. Linus var inte bara ungdomsstjärna utan blev en spelare som fick stora alkoholproblem på sin väg uppåt. Därför betydde Linus hjälteroll i Zagreb extra mycket för Wislander och Redbergslid som var med och hjälpte människan Linus tillbaka. Wislanders spelare hade inte bara gjort en matchprestation utöver det vanliga, utan gått från ett liv av problem utanför planen till familjefar och tysklandsproffs.

När vänskapsbanden sträcks till det yttersta kan det finns stora värden i verklighetsnära relationer. Eller som Wislander förklarade i en lång DN-intervju.

– Man blir uppfostrad till att ta hand om varandra. Man gör dumma saker, men man står för det tillsammans. Jag är fostrad i den andan, min fru är fostrad i den andan och vi har sagt till våra barn att är det någon av deras kamrater som inte klarar sig och de inte vågar ta hem dem till deras egna föräldrar, så kan de ta hem dem till oss.

En moralisk kompass allt fler saknar idag.

Jag vet inte hur mycket "Bengan" förbundskapten Kristján Andrésson är, om han lägger några tomma papper med "spelidé" på mittlinjen, för att se vilka spelare som tar ansvar i gruppen?Men årets trupp är väldigt mycket av det nya landslag som Kristján mejslat fram till framgången i fjol. Ett bra lag, som spetsats med Andreas Nilsson, tillbaka från skadan han drog på sig i Himmelstalundshallen. En Kim Andersson som mer ska avlasta och slipper bära allt på sina axlar, en pånyttfödd Kim Ekdahl Du Rietz.

Nu finns både bredd och spets.

Det pratas om det bästa landslaget Sverige haft på 20 år i en sport som skulle må bra av att kliva ur den långa skugga som Bengt Johansson, Magnus Wislander, Stefan Löfgren och alla de andra skapade med sina fantastiska framgångar.

Kristján Andrésson är rätt person att bygga den nya tiden.