Ledarskribenten Hanne Kjöller på Dagens Nyheter har det inte lätt för närvarande. Som kollega går det att ana eländet bakom det dilemma hon hamnat i. Gå ut med en nyhet, som eventuellt är svår att bevisa, och sannolikt bli anklagad för smygrasism? Eller ligga lågt och bli anklagad för feghet i efterhand?

Det vore förstås praktiskt för många inblandade om Kjöller, och ingen annan, behöver bära hundhuvudet. Fast det är att göra saken väl enkel för sig. För oavsett vad hon gjort eller inte gjort (det råder delade uppfattningar om vem som tillfrågas), är frågan i sig en mycket större nyhet och får inte begränsas till enskilda personers förehavanden.

Den Sverigedemokraterna relativt närstående sajten Nyheter Idag har gjort en stor sak av att DN ska ha mörkat uppgifterna om sexuella övergrepp vid en ungdomsfestival i Stockholm förra året. Övergrepp som till sin karaktär påminner om de vilka begåtts i Köln. I båda fallen rör det sig om gäng av unga män. I båda fallen misstänks dessa ha invandrarbakgrund, enligt vissa uppgifter så kallade ensamkommande flyktingbarn i Stockholmsfallet. Därefter går uppfattningarna isär, till exempel huruvida polisen medvetet ska ha agerat försiktigt (åtminstone vad gäller informationsutlämning) med anledning av att detta eventuellt skulle kunna gynna Sverigedemokraterna...

Skulle detta stämma är det naturligtvis en skandal som heter duga. Polisen får aldrig ta politiska hänsyn, ej heller medvetet agera försiktigt för att en fråga eventuellt skulle vara känslig på ett eller annat sätt.

När dylika skandaler dyker upp brukar polisledningen vara snabb att göra avbön. Ansvaret läggs längre ner, hos chefer på mellannivå eller till och med enskilda poliser.

Samtidigt sker allt detta i en hyperkänslig medial miljö. För nog är det märkligt att det som skedde i Kungsträdgården kunde inträffa utan till synes något som helst medialt intresse. Låt oss ta risken att vara lite spekulativa. Om förövarna hade varit skinnskallar, organiserade extremnationalister eller kort och gott ”vita” – hade verkligen ingen försökt nysta upp härvan?

Lasse Wierup på DN är självkritisk och konstaterar att ”blotta misstanken om att övergreppen ansetts som besvärliga att beskriva innnebär ett svek mot de drabbade”. Så är det naturligtvis, samtidigt som detta inte bör uppfattas som en specifik kritik mot Kjöller. Ingen vet hur diskussionen sett ut inom redaktionen och dessutom finns det faktiskt fler medier än DN.

Nu skördar Nyheter Idag de mediala frukterna av en skörd ingen annan ville bärga. Fast det allvarliga är att förtroendet för traditionella medier riskerar att sjunka (ytterligare). Likaså att främlingsfientliga krafter får vatten på sin kvarn. Och – värst av allt – att ett stort antal brottsoffer lämnats utan större avseende.