Majoriteten sade nej till tiggeriförbud

Efter en kortare debatt i fullmäktige på måndagskvällen röstades motionen om ett tiggeriförbud i Valdemarsvik ned.

Frågan om tiggeriet på måndagens kommunfullmäktige väckte mest engagemang i Valdemarsvik.

Frågan om tiggeriet på måndagens kommunfullmäktige väckte mest engagemang i Valdemarsvik.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-10-29 10:00

På måndagskvällens kommunfullmäktige blev det slutgiltigt avslag på den motion om ett tiggeriförbud som Moderaterna och Landsbygdspartiet oberoende i Valdemarsviks kommun lade fram i maj. 

Frågan har sedan motionen lades debatterats och dryftats i olika sammanhang – bland annat kallade gruppledaren för Centerpartiet Göran Karlsson företrädare för Moderaterna och Landsbygdspartiet för "brunskjortor" i ett inlägg på sociala medier (något han sedermera ångrade och därefter tog bort ).

De olika ståndpunkterna som tidigare dryftats kändes också igen i fullmäktigedebatten. Per Hollertz (M) yrkade bifall och menade att politikerna bör ta denna fråga på allvar.

– Även Svensk handel centralt har uttalat sig i denna fråga och förväntar sig att vi politiker tar tag i frågan. Sedan finns många andra orsaker, det finns ingen framtid i att tigga, argumenterade Per Hollertz och fick medhåll från Göran Hargestam (SD).

Hollertz och Hargestam fick dock mothugg från C, S samt V i ett längre replikskifte.

– Vi har två eller tre personer i Valdemarsvik som tigger och att sparka på dessa känns svagt, betonade Ted Starkås (S) och yrkade avslag.

Det centerpartistiska kommunalrådet Anders Carlsson menade att detta var en ickefråga för Valdemarsviks kommun.

– Det vi kan påverka är de lokala ordningsföreskrifterna som gäller allmän mark och de platser där det idag finns tiggare är kvartersmark, hävdade Anders Carlsson och fick stöd av Mattias Geving (S):

– Kommunen har ingen generell befogenhet att förbjuda tiggeri utan kan ändra på ordningsstadgarna men de gäller allmän mark. Jag undrade i vilka delar av Valdemarsvik vill ni förbjuda tiggeriet i? frågade Mattias Geving retoriskt.

Det blev en livlig debatt: slutresultatet blev dock avslag på förslaget om tiggeriförbud (eller mer korrekt bifall för kommunstyrelsens förslag att avslå motionen) efter votering med siffrorna 20–11; tre ledamöter lade ner sina röster.

Bland övriga frågor som avhandlades märktes ”Avgifter tobakslagen”, ett ärende som justerades omedelbart efter måndagens fullmäktigesammanträde. Det blev förvaltningens förslag som antogs vilket innebär att ansökningsavgiften för att få stadigvarande tobakstillstånd sätts till 6 000 kronor; ansökan för ett tillfälligt tillstånd kommer att kosta 1 500 kronor. Den årliga tillsynsavgiften blir enligt förslaget 4 500 kronor. Detta ska gälla från 1 januari 2020.

Per Hollertz (M) argumenterade för motionen om ett tiggeriförbud som slutligen röstades ned.
Per Hollertz (M) argumenterade för motionen om ett tiggeriförbud som slutligen röstades ned.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!