Klassiska marknaden drog sugna besökare

En hel del människor sökte sig redan på förmiddagen ut på den anrika Oktobermarknaden i Valdemarsvik där vädret i år var med arrangörerna.

Vädret var med Oktobermarknaden i Valdemarsvik och redan tidigt var det ganska många besökare som sökt sig ut mellan stånden.

Vädret var med Oktobermarknaden i Valdemarsvik och redan tidigt var det ganska många besökare som sökt sig ut mellan stånden.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-10-23 15:28

Klockan har passerat tio på onsdagsförmiddagen, vilket råkar vara den fjärde i oktober. Det innebär oktobermarknad i Valdemarsvik. Knallarna är på plats och på Storgatan är redan en hel del människor ute för att se vad som finns att köpa detta år. 

Arrangör för Oktobermarknaden är Lions Club Valdemarsvik som har ett välbesökt lottstånd mitt i gyttret.

– Jag tror det är ungefär lika många stånd som i fjol, vi har ju tur med vädret i år, säger Catrine Karlson från Lions i glappet mellan några lottköpare.

Anledningen att den här marknaden ligger förhållandevis sent och därför är lite extra väderberoende är helt enkelt att det "alltid" varit så.

– Vi vet ju att det här kanske inte är den optimala tiden för en marknad, men vi följer traditionen, påpekar Catrine Karlson.

Tradition finns det onekligen: enligt Valdemarsviks hembygdsförening går anorna för Oktobermarknaden tillbaka ända till i början av 1600-talet. Riktigt så länge har inte Lars-Olof Swartz sålt sina strömmingsburgare i sitt stånd under marknaden, men väl i 35 år.

– Jag bor i Gryt och har varit lokal fiskhandlare här i trakten i alla de åren, säger Lars-Olof Swartz som tillägger att det är mycket populärt med strömmingsburgare vilket kön vid ståndet bekräftar.

– Tyvärr ser det dystert ut för strömmingsfisket i Östersjön, det har bara gått två trålare i den södra delen i år vad jag vet.

En som unnar sig en burgare och lingondricka på förmiddagen är Gunborg Svensson.

– Det är det bästa med hela marknaden, jag köper alltid en när jag ser att Lars är här, berättar Gunborg.

När klockan närmar sig lunch har leden med besökare tätnat ännu mer på Storgatan. Själva marknaden bjuder på allt från korvar och ostar, mössor och vantar, godis, ryggsäckar, tröjor stickade av alpackaull och mycket mer – ett klassiskt marknadssortiment med andra ord.

Oktobermarknaden drar inte bara Valdemarsviksbor – här finns även mer långväga gäster. Skärblackaborna Mattias Ahl, Susanne Gustavsson och dottern Lisa har precis köpt en ballong att pryda barnvagnen med när NT stöter på dem.

– Det är ju den sista marknaden för säsongen, så vi passade på att åka hit, berättar Susanne Gustavsson som förutom ballongen passat på att köpa hjortronsylt och godis.

– Nu ska vi gå tillbaka och köpa ostkaka som jag såg förut i ett stånd innan vi åker hem.

Susanne Gustavsson med dottern Lisa, snart fyra år.
Susanne Gustavsson med dottern Lisa, snart fyra år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!