60-åringen har inte fått nog av arbete

Årets marknad är slut och planeringen inför nästa år börjar nästan omedelbart. Men 60-åriga Lions Club Valdemarsvik har fler strängar på sin lyra.

Lars Karlson, president i Lions Club Valdemarsvik tillsammans med Roland Adolfsson och Lars Fogelqvist på plats under marknaden i onsdags.

Lars Karlson, president i Lions Club Valdemarsvik tillsammans med Roland Adolfsson och Lars Fogelqvist på plats under marknaden i onsdags.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-10-26 17:00

Lions Club Valdemarsvik kan pusta ut efter årets oktobermarknad – föreningens största arrangemang under året. Men det blir ingen längre vila.

– Nej, det är ett års förberedelser, många kommer in och anmäler sig till nästa års marknad redan nu, säger Lars Fogelqvist från Lions som tillägger att marknaden är den största inkomstkällan föreningen har.

– Vi får in omkring 70 procent av våra medel under marknaden, så det är viktigt oss.

Vi träffar representanter ur Lions Club Valdemarsvik på Björkagårdens gårdsbageri vid lunchtid under själva marknadsdagen och de konstaterar att vädret är perfekt.

– Den enda baksidan i år är att den fjärde onsdagen i oktober när marknaden alltid ska äga rum infaller den 23, alltså innan lön, påpekar Lars Fogelqvist.

Som så många andra ideella föreningar är det svårt med rekryteringen när det gäller yngre förmågor.

– Ja, vi som nu är medlemmar är ju mogna om man säger, säger Lars Fogelqvist, som tillägger att man är 14 i föreningen för tillfället.

– Det är också roligt att vi nu har fem damer med i föreningen, annars har vi ju varit ganska många gubbar genom åren.

Lions Club Valdemarsvik har några år på nacken: föreningen bildades redan i juletid 1959 och i december blir man alltså 60 år. 

– Vi medlemmar kommer väl att uppmärksamma 60-årsjubiléet på något sätt, men det blir nästa år, säger Lars Fogelqvist.

De aktiviteter man genomför under året är av olika karaktär.

– Varje jul sjunger vi till exempel på kommunens äldreboenden som "Lionstomtarna", berättar Lars Karlson, president i föreningen.

Man går också in med insatser i mer akuta ärenden: ett exempel är när klubbhuset på Dalängen i Gusum brann ner i somras.

– Vi tar också emot glasögon från privatpersoner som vi rengör och lämnar vidare till de som mäter och fixar till dem. Sedan skeppas de ut till behövande i hela världen, säger Lars Fogelqvist.

Samtliga betonar att det handlar om ideell verksamhet på riktigt.

– Lämnar man in 100 kronor till Lions Valdemarsvik så är det också 100 kronor ut till olika insatser, vi har inget svinn eller pengar som går åt i administration.

Vad är det som gör att ni väljer att engagera er i Lions?

– Det är för att det känns bra att hjälpa andra människor, gamla som unga. Men sedan försöker vi ju att ha kul också, avslutar Lars Fogelqvist.

Lars Fogelqvist från Lions Club Valdemarsvik säger att det är svårt att rekrytera yngre till föreningslivet.
Lars Fogelqvist från Lions Club Valdemarsvik säger att det är svårt att rekrytera yngre till föreningslivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!