Läs mer: Här är det nya blocköverskridande styret i kommunen.

– Vi har ju förstås anat vartåt det har lutat. Men ingenting är 100 procent säkert förrän man har fått det bekräftat. Nu har vi det, utbrister Per Hollertz (M).

Anders Bockgård, Landsbygdspartiet oberoende (LPo):

– Jag tror att det här handlar mer om Centerpartiets beröringsskräck för SD. Det var det sista vi hörde. Alliansen skulle absolut inte bli beroende av SD när nu inte Nybyggarpartiet ställde upp på oss.

Hans A Andersson (LPo):

– Det måste finnas farligare inslag i samhället än SD? Jag pratar om rent odemokratiska grupper och jag kan räkna upp en hel radda.

Vad har sagts och vad har lovats tidigare? Samtalstonen höjdes rejält när företrädare för borgerliga gruppen (M, KD och Lpo), som nu har valteknisk samverkan, samlades på redaktionen för att prata politik.

– Äldreboendena i Gryt och Gusum blir en valfråga även nästa mandatperiod. Socialdemokraterna har hela tiden sagt att boendena blir kvar den här mandatperioden eftersom varken Vammarhöjden eller Ringgården kommer att vara färdigbyggd. Här ska inte Centerpartiet säga att det är tack vare C som äldreboendena räddas kvar ytterligare några år, säger Anna Nilsson (M), oppositionsråd.

Den nya styrande politiska majoriteten i Valdemarsvik (S, C och V) röstas fram på måndag kväll när kommunfullmäktige håller årets sista sammanträde i Folkets hus.

– Vi inom den borgerliga gruppen är heller inte överens om den kommande majoritetens planer på ett vårdcentrum på Vammarhöjden. Rent praktiskt blir det svårt att få det att fungera när i praktiken alla – inklusive ambulans och hemtjänst – ska utgå från ett och samma ställe. Hur utbyggnaden ska gå till? Det vet vi inte. Men det är väl det man nu kommer att diskutera mer om, säger Per Hollertz (M).

Vänsterpartiet ansåg på onsdagens pressträff att partiet var belåtet med att ha fått gehör för förslaget att kommunen ur ett medarbetarperspektiv jobbar mer på att utveckla sig i rollen som arbetsgivare.

– Valdemarsviks kommun måste bli en bättre arbetsgivare. Men det är högsta ledningen för tjänstemannasidan som behöver inse hur viktigt det är att vara en bra arbetsgivare. Som jag ser det är ärendet inte kopplat till kortare arbetstid som Vänsterpartiet gärna lyfter fram i sammanhanget, säger Anna Nilsson och får medhåll av Marianne Svensson (KD).

På måndag ska KF besluta om 2019 års budget som Socialdemokraterna skissat fram med stöd av Nybyggarpartiet. Enligt borgerliga gruppen är det ett tjänstemannaförslag.

– Vi har en del ändringsförslag att komma med, säger Leif Jonsson (KD).