Valdemarsvik blir exempel på EU-nivå

Integrationssamordnaren Djamal Hamaili gör ny reklam för Valdemarsvik som det goda exemplet på EU-nivå.

Djamal Hamaili, integrationssamordnare, pratar om Valdemarsvik som det goda exemplet.

Djamal Hamaili, integrationssamordnare, pratar om Valdemarsvik som det goda exemplet.

Foto: Privat

Valdemarsviks kommun2019-10-22 16:30

Bryssel står som värd för veckans europeiska konferens arrangerad av Caritas Europa i samarbete med EU och Finland.

– Jag ska under ett par dagar medverka i en workshop där jag ska lyfta upp de framgångsrika projekt, både lokalt och regionalt, som vi från Valdemarsvik leder. Jag förnekar inte utmaningarna som finns, men det är också viktigt att rikta ljuset på saker som går bra, förklarar Djamal Hamaili.

Dit hör projekten Flykting söker bonde och Grön Integration som kombinerar språkundervisning och lantbruksutbildning med studiebesök och praktik. Plus även för förebyggande studier för nyanländas körkortsutbildning.

I fjol ingick han i en kommitté där man tillsammans på ett EU-möte i Haag satte fokus på hur det globala arbetet skulle presenteras bland småkommuner och landsbygd. Då lyfte Djamal Hamaili fram Valdemarsviks arbete med integration, bosättning och aktiviteter som främjar nyanländas möjligheter på arbetsmarknaden. Han tog även upp sin egen livsresa och möttes av mycket god respons, framför allt efter att han visat en kortfilm om Valdemarsvik.

– Jag delar gärna med mig av våra erfarenheter. Skola, arbete och personliga möten har stor del i integrationsprocessen. Förhoppningsvis kan vårt arbete och budskap inspirera andra lokalpolitiker i Europa.

EU-byggnaden där tvådagars-konferensen äger rum heter Committee of the region. Totalt deltar närmare 100 personer från 25 länder i diskussionerna. Majoriteten av deltagarna kommer från Europa, USA och Kanada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!