Sören fiskade upp en ovanlig kräfta

I helgen gjorde Valdemarsviksbon Sören Kjellgren en ovanlig upptäckt i en sjö i närheten av Ringarum. Han fiskade upp en röd, levande kräfta.

Sören Kjellgren gjorde en märklig upptäckt när han fiskade kräftor.

Sören Kjellgren gjorde en märklig upptäckt när han fiskade kräftor.

Foto: Sören Kjellgren

Valdemarsviks kommun2019-10-13 10:00

Kräftan, som var både röd och levde, är den första kräftan av dess slag som han någonsin har sett under de drygt 20 år som han fiskat kräftor i sjön Ken, som ligger strax väster om Ringarum.

– Jag hade aldrig sett en likadan, den var färdigkokt så att säga. Jag försökte spara den genom att lägga den i en behållare med vatten, men den dog. Jag funderade också på att frysa ned den, men då hade man inte sett rörelsemönstret, säger Sören Kjellgren.

Enligt Naturhistoriska riksmuseet är det ovanligt att man stöter på en röd, levande kräfta i Sverige.

– Det är ovanligt, men det förekommer och ibland hittas även vita kräftor, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på museet.

Att kräftan Sören fiskade upp blivit röd har med pigmentet att göra.

– Kräftor har olika sorters pigment, de kan till exempel vara röda, blå och bruna. De blå och bruna pigmenten förtstörs när man kokar kräftorna, det är därför de blir röda när man kokar dem, säger Didrik Vanhoenacker.

– Och om kräftan av någon anledning har en mutation som gör att blå och bruna pigment inte lagras i skalet som det ska blir även den levande kräftan röd. 

Under Didrik Vanhoenackers sju år på Naturhistoriska riksmuseet har han bara fått frågor om en röd kräfta en gång tidigare. Och Sören Kjellgren tror inte att han kommer stöta på en kräfta av den här sorten någon mer gång.

– Det här händer nog bara en gång, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!