Skriver roman med skärgården i fokus

"Tjärlek i Gryts skärgård" blir den tredje boken om radarparet Aina och Lottas äventyr.

Mimmi Malmström blickar ut mot den ö som har en central roll i hennes nya roman "Tjärlek i Gryts skärgård".

Mimmi Malmström blickar ut mot den ö som har en central roll i hennes nya roman "Tjärlek i Gryts skärgård".

Foto: Privat

Gryt2019-10-17 16:00

– Jag är nöjd och stolt. Just nu känns boken som den bästa hittills. Stilen är densamma jämfört med "Ett paket knäckebröd i Oskarshamn" och "Cirkus i Valdemarsvik", men den här gången väljer jag att ha med fler karaktärer i handlingen. Upplägget gör skrivandet svårare, men ger också mer liv åt berättelsen, förklarar Mimmi Malmström.

Hon berättar att skrivandet är hennes stora hobby på kvällar och helger. Vardagliga händelser är en betydande inspirationskälla – utan att saker som händer och sker för den skull behöver ha koppling till enskilda personer i boken.

– Är jag hängig eller har tråkigt brukar jag skriva några rader om något som dyker upp och det gör dagen lättare. Då känns det bra och jag blir lugn efteråt. För mig är romanskrivandet en övertrycksventil.

Handlingen i korthet: På ön bor Sven, en äldre man som har koll på det mesta från sin bänk i hamnen och som inte lämnar den om inte isen ligger tjock. Där finns Erik, en pensionerad och nyfiken kommuntjänsteman, som lever sitt liv med taxen Linda. Johan, öns enda och antagligen sista fiskare, drömmer om pengar medan hans fru Cecilia drömmer om barn. 

Det äldre paret Inga och Lars driver sedan länge öns lilla hotell och minilivs. Hotellet har Inga ärvt av sina föräldrar. Ernst och Ulla, de enda som just nu berikar ön med barn, tre rödhåriga små killar. Ernst jobbar med sin grävmaskin medan Ulla vilar och drömmer. Mats är öns fixare. En man som ler brett åt alla och slår knut på sig själv för att vara till lags. Han jobbar hårt med EU-projektet ”Back to the beginning”, som syftar till att återskapa en bild av ön som den var förr.

Det är alltså till denna samling av människor som de båda huvudpersonerna Aina och Lotta anländer en vacker dag i juni för att försöka skapa sig ett liv i huset de arrenderat, ditlockade av möjligheten att skapa sig en verksamhet där.

Knappt har Tjärlek i Gryts skärgård nått handeln – boken släpps den 18 oktober – förrän Mimmi Malmström har en ny berättelse på gång. Meningen är att läsarna ska få stifta bekantskap med en kvinnlig tjänsteman i myndighetskorridorerna. Lorine Björklunds spännande liv startade när Skatteverket började hantera rot- och rutavdraget!

– Lorine är i 60-årsåldern, högkänslig och kontaktsökande. Hon är en rutinmänniska som blir omskakad när hennes planer inte överensstämmer med verkligheten. Men innan jag skriver något nytt ska jag njuta av min tredje bok.

Mimmi Malmström i Kummelkroken på Bokö i slutet av 1960-talet. Mer skärgård kan det inte bli.
Mimmi Malmström i Kummelkroken på Bokö i slutet av 1960-talet. Mer skärgård kan det inte bli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om