Pelle Björnlert släpper ny skiva

Riksspelmannen, och tidigare musikläraren på Vammarskolan, Pelle Björnlert har släppt sin första skiva med endast egna låtar.

Pelle Björnlert har släppt en ny skiva och den här gången är det bara egenkomponerat material på den.

Pelle Björnlert har släppt en ny skiva och den här gången är det bara egenkomponerat material på den.

Foto: Jörgen Bergström/pressbild

Valdemarsviks kommun2019-09-09 12:00

Sedan skivdebuten 1977 har Pelle Björnlert, solo och tillsammans med andra spelmän, gett ut åtta album. I somras, under Korrö folkmusikfestival i slutet av juli, släpptes den nionde skivan, “d'amore” och den här gången är det med musik där Pelle Björnlert är upphovsman till alla 21 låtar.  

– Ja, det är musik som jag komponerat under åren. Det var i början av 2000-talet som de första låtarna skapades. Jag har valt ut musik som jag gillar och jag ser hela skivan som en komposition där den ena låten leder till den andra.  

Folkmusik är grunden och den formen håller Pelle Björnlert fast vid.  

– Jag följer den traditionella musiken och söker enkelhet att utgå ifrån. Sedan kan slutresultatet ibland bli ganska avancerat.

Namnet på skivan, “d'amore”, syftar på violino d’amore, vilket är en av de olika sorters fioler som Björnlert spelar. "d'amore" syftar även på kärleken till musiken och de platser och människor som varit hans inspirationskällor.  

– “Vår marsch” skapades på Rågö en sommarkväll. Min Marie och jag hade just bestämt oss för att gifta oss och den låten är tillägnad henne.  

För Pelle Björnlert handlar musik om kommunikation. Han säger att musiken ger uttryck för det som ord inte kan.  

– Sedan är det är väldigt livgivande att musicera tillsammans och spela upp till dans.

I samband med skivsläppet gav Björnlert även ut en notbok i gammal stil som innehåller alla låtar. På nya skivan medverkar Anders Löfberg, Erik Pekkari, Johan Hedin och Nora Roll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!