Klubben satsar på ny backe och belysning

Slalomklubben investerar och hoppas kunna arrangera klubbmästerskap igen. "Som ett mini-Sälen i lilla Vika", säger ordföranden Fredrik Törnborg.

Niklas Sääw på uppdrag i Svedjebacken.

Niklas Sääw på uppdrag i Svedjebacken.

Foto: Karl-Henric Emanuelsson

Valdemarsviks kommun2019-11-04 20:00

Slalomklubben satsar inför säsongen. Utöver en ny pulkabacke ska Svedjebacken också bli belyst. Fredrik Törnborg är ordförande i Valdemarsviks Slalomklubb (VSLK). Han hoppas att det blir en snörik vinter.

– Vi vill försöka anpassa anläggningen så gott det går med tanke på väder, vad folk vill ha och vad vi klubben mäktar med. Backen är en mötesplats för vinteraktiviteter och korvgrillning. I vinter kan vi också köra liften samtidigt som barn och vuxna åker pulka. Det var inte tillåtet förr. Förhoppningsvis innebär det att vi kan locka ännu fler besökare under säsongen.

Två olika nedfarter öppnar för fler aktiviteter utan att föreningen behöver tulla på säkerhetsfrågorna. Redan i helgen är drivna medlemmar kallade till en jobbdag. Dagordningen rymmer målningsarbeten, grästrimning och markarbeten.

– Bara en sån sak att vi får led-belysning och att backen kan användas på kvällstid känns fantastiskt. Senast vi hade snö i Valdemarsvik kunde vi räkna in cirka 200 besökare per helg. Då pratar vi ändå om att hålla öppet fyra–fem timmar per dag. 

Tillkommer gör skolorna som ordnar utflykter till backen för att åka pulka, grilla korv och åka skridskor i ishallen.

Slalomklubben är dessutom ansvarig för att hålla elljusspåret för längdskidor i åkbart skick. Genom att röja i skogen och öppna upp miljön och omgivningarna tror klubben att snön har lättare att falla ned på marken, förklarar Fredrik Törnborg.

Vad betyder Svedjebacken för kommuninvånarna?

– Mycket tror jag. Många kommer fram och tackar för det vi gör. Svedjebacken är toppen för dem som ska börja åka utför och aldrig har stått på ett par skidor, säger Fredrik Törnborg vidare.

Vad står på önskelistan verksamhetsmässigt?

– Målet är att gå runt ekonomiskt. Allt överskott i kronor och ören återinvesteras i Svedjebacken. Så har vi till exempel gjort med bänkarna. Men i första hand behöver vi snö. Först då kan vi visa vad vi kan göra, utvecklar Fredrik Törnborg.

Han drömmer om att få arrangera ett riktigt klubbmästerskap ett stenkast från Norrgatan. Plötsligt är det 1980-tal igen.

– Tänk tidtagning, pokaler, målfålla och speaker en fin vinterdag. Som ett mini-Sälen i lilla Vika. Klubben har tagit fram en pistkarta om nu någon skulle vara osäker på var det går att åka i backen. Det är lite häftigt, säger Fredrik Törnborg och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!