Hotet mot skolorna gör föräldrar oroliga

På ytan var det lugnt dagen efter hoten. Men samtidigt kände sig barn och föräldrar otrygga i Valdemarsvik.

Polisen hade under torsdagen en ökad närvaro i bland annat Valdemarsvik.

Polisen hade under torsdagen en ökad närvaro i bland annat Valdemarsvik.

Foto: Thomas Möller

Valdemarsviks kommun2019-09-19 21:37

På onsdagseftermiddagen fattade Valdemarsviks kommun beslut om att stänga alla skolor och förskolor i kommunen på grund av hot. Enligt polisen ska hotet ha formulerats på handskrivna brev. Aftonbladets uppgifter, som ännu inte bekräftats av polisen, sade att brev skickats till flera skolor och innehöll hot om att barn skulle skjutas.

– Vi har brev i beslag. Vi jobbar med att undersöka breven. Men vad som står i dem är mellan polisen och den som skrivit breven. Vi betraktar dock innehållet som olaga hot. Att formulera ett hot på det här sättet är ett allvarligt brott, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

– För närvarande har vi ingen misstänkt. Men vi hoppas att vi genom undersökning av breven kan få fram en misstänkt som vi kan ta in till förhör, säger han om breven som skickats till Nationellt forensiskt centrum för analys.

Trots att polisen bedömde det som liten risk att hoten skulle bli verklighet, hade man en stor polisnärvaro i Valdemarsvik på torsdagen. Även om det på ytan var lugnt fanns oron där.

– Om de säger att allt är säkert i morgon – hur ska vi veta det? Det kan sitta någon där och vänta på att alla barnen ska komma tillbaka och så gör den eller de något nästa vecka. Det känns inte alls bra, säger James Fröberg som har barn i både skola och förskola i kommunen.

Jenny Kullberg från Gusum har två barn på skolor i Valdemarsvik. Hennes 13-åriga dotter tog illa vid sig av hoten.

– Vi känner oss otrygga, säger hon.

Skolorna kommer på fredagen att vara öppna som vanligt, men kommunen har kallat in extra personal och polisen kommer att ha ökad närvaro i Valdemarsvik. För Jenny Kullberg räcker det dock inte.

– Kommunen borde prata klarspråk och förklara vad hotet handlar om. Det ger föräldrar en chans att själva ta ställning till hur man vill agera. Tills vidare är det nog inget annat att göra än att hålla stängt, säger hon.

Hon förklarar att rykten lätt sprids och att barn kan trissa upp varandra. Det spär på oron.

– Jag försöker trösta mina barn genom att säga att om man verkligen planerade att göra allvar av hotet hade man inte varnat innan, utvecklar hon.

James Fröberg känner också av oron. Han är tveksam till att låta barnen gå i skolan på fredagen.

– Det ska vara 100 procent säkert innan barnen får gå tillbaka, säger James Fröberg.

Under torsdagen arbetade man febrilt i kommunhuset med att hantera onsdagens hot.
Under torsdagen arbetade man febrilt i kommunhuset med att hantera onsdagens hot.
Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!