Utställningen på Gusums Bruksmuseum är föreslagen och skapad av föreningen Bruksmuseets vänner. I gruppen har Inga Eriksson, Christina Gårdebäck Stork, Ulla Johansson, Anita Esbjörnsson, Maud Carlsson, Karin Birgersson och Gunilla Strid Beckman ingått.

– Det är både kommuninnevånare och andra lite längre bort som har hört av sig och välvilligt lånat ut olika föremål ur sina släktsamlingar.

Bruksmuseet ser med stor tillförsikt fram emot säsongen som startar den 2 maj. Vi tror att sommarutställningen kompletterar vår fasta utställning som finns där sedan tidigare på ett bra sätt. Många av våra mässingsföremål – exempelvis kandelabrar – gör sig bra vid tillställningar av olika slag, inte minst bröllop, förklarar Gunilla Strid Beckman som lånat in ett 100-tal föremål som förknippas med "den stora dagen".

Artikelbild

| I väntan på bröllopmiddagen.

I lokalen samsas brudkronor, brudpallar, fotografier och bröllopsklänningar runt det uppdukade middagsbordet för fyra bröllopsgäster.

– Utställningen är vacker och visar utvecklingen med bröllop. Titta bara på fotograferingen och klädseln. Numera är vintage populärt.

Bröllop är modernt och en stor industri idag. En del satsar hundratusentals kronor på en festkväll. Andra gör det enkelt och gifter sig borgligt.

– Vi varvar historik med ögongodis. Intresset tror vi är stort. Särskilt med tanke på att bröllopsmässor och liknande evenemang sedan några år ligger i tiden. Jämfört med förr har mycket förändrats. Idag är ovanligt att gifta sig i svart. Förr var det finare folk som gifte sig i vitt, säger hon.