Här förenas motion och skräpplockning

PRO-medlemmar gick ut på skräpjakt och fyllde sju påsar på en timme.

Göran Löfsved, Stina Nyberg och Helena Johansson lägger upp planerna inför skräpplockningen i centrala Valdemarsvik.

Göran Löfsved, Stina Nyberg och Helena Johansson lägger upp planerna inför skräpplockningen i centrala Valdemarsvik.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsviks kommun2019-10-08 15:00

Pigga pensionärer samlades i hamnområdet i tisdags förmiddag för en gemensam aktion mot skräpet. Utrustade med påsar såg de till att delar av centrum i rask takt plockades rent på glas, fimpar, metall, plast och olika förpackningar.

– Uppmaningen att delta i skräpplockningen kommer från PRO-distriktet. Många motionärer jag pratar med brukar plocka skräp i samband med att de är ute och rör på sig. Jag gillar idén och kombinationen att motionera och samtidigt göra en insats för miljön i närområdet, säger Helena Johansson, ordförande för PRO Valdemarsvik.

Föreningen och folkrörelsen Plogga startade 2016. Grundbulten handlar om att vända dagens negativa trend för ett långsiktigt hållbart samhälle. Visionen är lika enkel som tydlig: Att skapa en ren värld. Själva aktiviteten går ut på att plocka skräp samtidigt som man joggar. Men det går förstås lika bra att promenera, åka skateboard, cykla, simma eller annat.

– Det är så roligt. Just idag (tisdag) ploggar hela världen. Plogga står för ändrade attityder och normer. Skräp hör inte hemma i naturen eller på våra gator. Lösningen är inte alltid fler soptunnor. Vi måste först och främst ändra folks inställning från grunden, säger Erik Ahlström, grundaren av Plogga.

Framåt lunch var det återsamling för PRO-gänget. Helena Johansson, Stina Nyberg och Göran Löfsved hade varit flitiga. De hade var för sig betat av vägen ut mot Odalkajen, Valdemarsviks centrum och hamnområdet med husbilsparkeringen.

– Bitvis är det mycket fimpar, portionssnuspåsar, papper och plastartiklar. Det är ingenting annat än vansinne och ren lathet. Jag hittade till och med pantburkar i dikena och vid infarten till ställplatsen för husbilarna, säger Göran Löfsved.

Är lösningen fler papperskorgar i Valdemarsvik?

– Nej, antalet papperskorgar räcker. Skräpet ska bara kastas där det hör hemma och ingen annanstans, utvecklar han.

Stina Nyberg summerade totalt sju fulla plastkassar under trions drygt en timme långa skräpplockarrunda.

– Jag promenerade bort mot busstationen och Odalkajen och ju längre ut jag kom desto skräpigare blev det. Illa var det också vid Lokstallet. Jag blir irriterad när det ser ut som det gör. Vad man ska göra? Det här klientelet bryr sig nog inte.

Tisdagen avslutades med medlemsmöte i församlingshemmet. Gäst hos PRO Valdemarsvik var gårdsägaren, författaren, skogsbonden och politikern Anders Bockgård som berättade om både kända och okända Valdemarsviksbor.

En uppmaning att ta lärdom av.
En uppmaning att ta lärdom av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!