Knappast någon viksbo har väl undgått att se den vackra trädgård som anläggs mellan Åbäcksholm och Vammarhöjden i Valdemarsvik. På onsdagen var det dessutom påskmarknad här då JK-enhetens alster visades och såldes, som fågelholkar, fladdermusholkar, underlägg, prydnadstuppar, med mera. Saker som tillverkas och säljs även i deras verkstad.

– Vi håller på med en egen hemsida, men man kan också hitta oss på kommunens hemsida, säger projektledaren Susanne Hamilton.

På marknaden fanns också produkter från Holmtebo stuteri och äggbod, Skeppsgårdens Honung och Finnö Fisk.

Artikelbild

| Möjligheternas Trädgård är en verklig oas i Valdemarsvik.

Kent Hjalmarsson trivs också bra med jobbet på JK, som engagerar ett 20-tal.

– Vi får komma med idéer själva som vi får beskriva för våra chefer, vi arbetar bra tillsammans, säger han.

Både han och David Strömberg är med och arbetar med trädgårdsanläggningen som ska kompletteras i vår med gungor och grill. Trädgården har mött mycke positiv respons och beundran från kommuninvånarna. Något som Susanne Hamilton värdesätter.

– Det är bra för dem som jobbar här, deras självförtroende växer när folk möter dem och kommer fram och säger ”ja, det är ju du som arbetar i trädgården” säger Susanne Hamilton.

Artikelbild

| Växthusen fick bli salubodar på onsdagen.

Trädgården började anläggas 2016, först under namnet Sinnenas Trädgård Ålunden med målsättningen att bli en oas och mötesplats för alla. Och det var från början Mats Fredriksson, arbetsledare på JK, som kom med idén.

Att trädgården bytt namn till Möjligheternas Trädgård beror på att man förra året gick över i ett nytt projekt med finansiering från Intereg Central Baltic, ett gränsregionalt samarbetsprogram mellan Sverige, Finland, Åland och Lettland, med stöd till kustkommunerna i området. För Möjligheternas Trädgård innebär det ett EU-bidrag på 860 000.

Artikelbild

| En rofylld plats i Möjligheternas Trädgård.

– Det är ju samma trädgård, men vi har också odling här nu, säger Susanne Hamilton.

Här finns odlingslådor, sittbänkar, två växthus, pergola, rullstolsvänliga gångar, på ett område som spänner över flera tusen kvadratmeter. Efter projekttidens slut blir det en permanent aktivitet inom JK-enheten från 1 januari 2020.

JK-enheten har fått sitt namn efter initiativtagaren Jonny Karlsson om att skapa en arbetsenhet för dem som av olika skäl har svårare med jobb på den traditionella arbetsmarknaden eller är i behov av arbetsträning.