– Gruppen som kommer att erbjudas jobb i år är alla födda mellan 2001 och 2003. Det handlar om 90 timmars arbete fördelade över tre veckor. Kommunen betalar 75 kronor i timmen inklusive semesterersättning för dem under 18 år och 90 kronor för gruppen som fyllt 18, säger utbildningssamordnare Mikael Jonsson.

Majoriteten av tonåringarna placeras inom äldreomsorg, hemtjänst och gruppboenden. Ett tiotal sommarjobbare beräknas få plats inom Arbetsmarknadsenheten (AME) samt ungefär lika många på gatukontoret samt inom kommunens förskolor och fritidshem.

Enligt Mikael Jonsson har kommunen i de allra flesta fall mycket goda erfarenheter av att kunna erbjuda sommarlediga olika feriearbeten.

Artikelbild

| Mikael Jonsson, utbildningssamordnare, Valdemarsviks kommun.

– Generellt sett blir det problem med en eller två ungdomar, mer är det inte. De dyker inte upp, hör heller inte av sig, vill ändra tider eller saknar respekten för att nu är det arbetet som gäller. "Guldkornen" kan ganska snabbt räkna med att få jobba mer inom omsorgen.

Förra sommaren räknade han in ett 80-tal feriearbetare. Då hade även de som sommarjobbade på privata företag tagits med i rapporten.

– Kustcamp Ekön och restaurang Vammar är troget återkommande. Förra året var A100 och Rörservice med och i år kan vi bland annat lägga till Café Kårtorp. Personligen anser jag att det här är välinvesterade 500 000 kronor som vi inte ska tumma på då det gäller tänkbara medarbetare till kommunens verksamheter i framtiden – verksamheter som dessutom är bra, säger Mikael Jonsson.

Fotnot: Anmälningstiden till sommarens feriearbeten går ut den 21 april.