Det är drygt två veckor sen som Victor helt ovetandes fick ta emot utmärkelsen Årets Gusumsbo, ett pris som varje år delas ut på Gusumdagarna. När vi träffas är det en vanlig dag och Victor visar ner mig till fikarummet i "bunkern", en del av det gamla tvätteriet som hans morfar lät bygga om till butik. Victor kan allt om butikens historia, men det kan vi återkomma till.

Hur känns det att vara Årets Gusumsbo?

– Det är väldigt roligt, särskilt som jag bor i Ringarum! säger han med ett skratt.

Artikelbild

| Social. Victor behöver bara sticka ut näsan i butiken för att hitta någon kund att prata med. Här är Niclas Andersson på väg att handla.

– Jag bor i Fängebo, mellan Ringarum och Gusum, sen årsskiftet, men jag känner mig som en Gusumbo, förklarar han sig.

Vad är orsaken till utmärkelsen?

– Jag vet inte riktigt, men jag antar att det är att jag har en väldigt tät kontakt med Gusums IF och hjälper dem att hålla föreningen vid liv. Det är något jag fått med mig från morfar. Finns inte Gusum finns inte vi. Därför måste vi medverka och hjälpa föreningarna på olika sätt. Vi har en slogan som lyder: "Vi ska verka för ett blomstrande Gusum".

Kan det också vara så att Gusum inte finns utan er?
Artikelbild

| Historia. Victor visar en gulnad bild från förr. Han är bäbisen på bilden.

– Så kan det nog vara. Butiken är ju en väldigt central punkt och en naturlig träffpunkt på orten. Ingen kommer hit utan att träffa någon man känner och det är det roligaste med att driva butik. Jag skulle kunna stå och prata med folk hela dagarna!

Victor har nära till skratt och är en social person som verkar ha hamnat på rätt plats. Han var bara 17 år när han tog beslutet att han ville följa i sin mammas, morfars och morfars fars fotspår.

– Jag minns det väldigt tydligt för min morfar hade precis gått bort när jag sa att jag en dag ville ta över.

– För min morfar var butiken hans livsverk. Han drev den själv från att han var 20 år. Jag känner en stolthet över att få driva den vidare och hoppas att någon av mina barn en dag ska ta över.

Efter gymnasiet åkte Victor till Åre för att jobba i en Ica-butik där. Han fick genast ansvar för spelbutiken och sen blev det mer och mer jobb. Planen på att åka skidor blev det inte så mycket med.

– Första säsongen blev de elva skiddagar för jag jobbade så pass mycket.

Det blev hur som helst en bra skola till det kommande jobbet som Ica-handlare och när han kom hem tre år senare började han gå bredvid dåvarande butikschefen Tommy Johansson.

– Det var väldigt värdefullt att få lära mig av någon som kan butiken så väl. Han har jobbat här sen han var 18.

Vid 27 års ålder blev Victor officiellt Ica-handlare och blev upptagen i "klanen" som han skämtsamt kallar det.

– Man måste bli godkänd av Icahandlarnas förbund och leva efter Icas stadgar. Egentligen handlar det mest om sunt förnuft.

För Victor, som nu hunnit bli 29 och tvåbarnsfar, handlar framtiden arbetsmässigt om att utveckla butiken i takt med tiden. Vad gäller Gusums framtid ser han ljust på den.

– Husen säljs lätt nu och det är budgivning på dem. Förhoppningsvis är det en föryngring som sker. Med trafikomläggningen i Söderköping kommer pendlingsmöjligheterna öka och saneringen av bruksområdet har förbättrat centrum. Framtiden för Gusum ser ljusare ut nu än för fem år sen.