– Jag tycker att det hittills har fungerat mycket bra, säger Stefan Jonsson, arbetsledare på Gatukontoret.

– Det händer att vi får kritik på sociala medier eller på telefon, men det är smågrejer i sammanhanget. Grabbarna och tjejerna är snabba och rutinerade. Det är snyggt och prydlig på gatorna. I de allra flesta fallen är de stora stråken röjda och halkbekämpade när folk åker till jobbet, barnen ska till skolan eller när föräldrarna lämnar de yngsta på förskolan, säger han.

Snöfall och stora temperatursvängningar med kalla nätter och plusgrader på dagtid gör det besvärligt för snöröjarna.

Artikelbild

| En nyplogad och grusad gång- och cykelväg i hamnområdet.

– Få tillbud i trafiken visar också att framkomligheten är god. Kritikerna klagar på snöhögarna i centrum, men snön får vi köra iväg när allt är plogat. Snömassorna tippas senare undan för undan av uppe vid Motorstadion, förklarar Stefan Jonsson.

Snöröjaren Lars Gabrielsson berättar hur arbetet går till:

– På tre timmar, från 06.00 och framåt, är det full fart. Vid 09-snåret brukar vi vara klara med Storgatan från Apoteket till Järnvägsgatan.

Till 2020 finns det planer på att förbättra informationen om vad som gäller för snöröjningen och ytterligare prioritera genomfarter, huvudvägnätet, gång- och cykelbanor, parkeringsplatser och allmänna inrättningar. Förhoppningen är att ingen ska behöva vänta längre än andra på snöröjarna när trycket är som störst i tätorten och samhället kraftsamlar.

Artikelbild

| Plogad och grusad parkeringsyta bakom Ica Fyren och Systembolaget.

– Jag har inga kommentarer till det idag. Än så länge handlar det bara om en idé, sammanfattar Stefan Jonsson.

Snöröjningen i Valdemarsvik har en budget på 1,5 miljoner kronor i år.