Anställda varslas när företaget måste spara

Konjunkturnedgången märks nu också i Gusum. Nordic Brass, som i dag har 126 anställda, har lagt ett varsel på 17 tjänster. Nu väntar förhandlingar.

Nordic Brass i Gusum lägger ett varsel på 17 tjänster. Orsaken är vikande orderingång efter sommaren enligt företaget.

Nordic Brass i Gusum lägger ett varsel på 17 tjänster. Orsaken är vikande orderingång efter sommaren enligt företaget.

Foto: Patrik Selsfors

Gusum2019-11-11 20:00

Företaget Nordic Brass i Gusum, Valdemarsviks kommuns största privata arbetsgivare med 126 anställda, har lagt ett varsel gällande 17 tjänster, som framöver ska förhandlas med fackföreningarna på företaget. 

Vilka yrkesgrupper varslen handlar om mer specifikt vill företaget i nuläget inte kommentera, eftersom förhandlingar alltså väntar.

Vad är orsaken till att ni lägger de här varslen?

– Det handlar om vikande orderingång, vi har märkt en avmattning efter sommaren, säger Anders Barreng, vd och marknadschef på Nordic Brass sedan våren 2018.

Han tillägger att varslen lades för någon vecka sedan.

– Vi vet inte hur lång tid förhandlingarna kommer att ta, det beror ju på hur de går. Men varslen gäller tills våren.

Brukar orderingången vika efter sommarperioderna?

– Nej, det här är helt klart en avmattning av konjunkturen. Det är en del av den större konjunkturnedgång som vi kunnat läsa om i tidningarna och efter sommaren har den blivit väldigt tydlig. Vi måste förbereda oss för ett nytt konjunkturläge helt enkelt, menar Anders Barreng.

– Vi jobbar naturligtvis hårt för att kompensera de här volymerna med nya kunder, men just nu ser det inte ut som om konjunkturen kommer tillbaka. Det här följer ju också det allmänna konsumtionsmönstret, det minskar ju både på bilsidan och husbyggandet, där produkter som våra kunder står bakom används i hög grad, vi är ju råvarutillverkare.

Det handlar, som Anders Barreng uttrycker det, om att anpassa kostymen efter den framtid man förväntar sig.

– Har vi tur kommer konjunkturen tillbaka under våren och då behöver det inte bli så kraftiga varsel, det vet vi ju inte än, säger han.

Från den lokala metallklubbens sida har man i nuläget inte så mycket att säga.

– Det är alltid tufft när det läggs varsel, men just nu kan jag inte säga så mycket mer än så eftersom förhandlingarna inte dragit igång ännu, säger Hikmet Beslija, ordförande i Metalls verkstadsklubb på Nordic Brass.

Nordic Brass Gusum är ett anrikt företag som har rötterna i numera avsomnade Gusums bruk, där mässingstillverkningen påbörjades 1881, men bruket i sig startade redan 1652 och höll sig vid liv ända till konkursen 1988.  

Vid Nordic Brass produktionsfabrik i Gusum sker en årlig tillverkning av omkring 25 000 ton mässing i form av stänger, profiler, tackor och mutter. I dag omsätter företaget en knapp miljard årligen.

Nordic Brass är Valdemarsviks kommuns största privata arbetsgivare.
Nordic Brass är Valdemarsviks kommuns största privata arbetsgivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!