300 000 över budget – innan det börjat snöa

Snöröjningen hade kostat 300 000 kronor mer än vad kommunen budgeterat för – redan innan det börjat snöa. ”Vi hoppas på en grön jul”, säger gatuchefen Mikael Jonsson.

Pengarna till snöröjningen för 2019 har redan gått åt.

Pengarna till snöröjningen för 2019 har redan gått åt.

Foto: Bo Cederqvist

Valdemarsviks kommun2019-11-29 05:00

Julen närmar sig och även om det den senaste tiden varit milt väder ökar möjligheten för snöfall ju närmare årsskiftet vi kommer. Och med snöfall aktualiseras snöröjningen för att hålla vägar och gång- och cykelbanor framkomliga.

När det gäller Valdemarsvik har kommunen upphandlat vinterväghållningen för alla områden i kommunen utom i centrum. Men gatukontoret är underbudgeterade när det gäller vinterväghållningen för 2019.

– Vi hade ett gammalt avtal som gick ut i november 2018, då nytt avtal skrevs på efter offentlig upphandling. Anbuden blev nu dyrare efter fyra år och det har vi ej hunnit få ökad budget för innan beslut togs, berättar gatu- och fastighetschef Mikael Jonsson via mejl.

I och med att det oftast är som mest snörikt från januari och framåt har årets budget redan dragits över.

– Gatukontoret har idag 1,2 miljoner i budget, men har förbrukat 1,5 miljoner hittills för året, och prognosen ligger på 1,8 miljoner. Vi hoppas på en grön jul, skriver Mikael Jonsson.

Han säger att även om säsongen 2018–2019 inte var så snörik blev det i stället väldigt mycket sandning. Även om man redan ligger 300 000 kronor över budgeten för 2019 ser gatukontoret ut att inte kunna räkna med någon uppräkning för 2020.

– På grund av det ekonomiska läget i kommunen är signalerna är att vi i princip får oförändrad budget för 2020, så det gäller att hitta besparingar för omfördelning på andra håll istället, skriver Mikael Jonsson, som ändå betonar att "både gatukontoret och vår entreprenör står redo för denna säsong".

Snöröjningen startar enligt kommunens hemsida när snödjupet är fem centimeter på gång- och cykelvägar och sju centimeter på lokalgator. Om det kommer blötsnö och det förväntas kallare väder kan dock snöröjningen börja tidigare. Man uttrycker det också på hemsidan som: "Utöver det så ser vi till att det är snöröjt tidigt i de centrala delarna i Valdemarsvik, Gusum och Ringarum."

När det gäller hur man prioriterar när snön väl kommer handlar det om att i första hand röja genomfarter, huvudvägar, gång- och cykelbanor, parkeringar och allmänna inrättningar. I nästa skede tar man övriga ytor och lokalgator. 

Som det ser ut nu spår SMHI att det gråa och relativt milda vädret består åtminstone fram till första adventshelgen. Sedan återstår det att se när eller om snön börjar falla. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!