"Vi har en mer synlig och närvarande polis"

Nu är det dags för kommunen och polisen att förnya sina medborgarlöften. Men först genomför de så kallade medborgardialoger där allmänheten ges chans att tycka till om trygghetsfrågor och polisens arbete.

Så här såg det ut 2018, när kommunalråd Anders Bevemyr och Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef, skrev under medborgarlöftet.

Så här såg det ut 2018, när kommunalråd Anders Bevemyr och Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef, skrev under medborgarlöftet.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköpings kommun2019-10-08 22:00

Medborgarlöften handlar om att ta fram åtgärder för att hantera lokala problem, öka tryggheten och minska brottsligheten. Söderköpings kommun skrev under sitt första medborgarlöfte 2017 och förra året förlängdes löftena, med en mindre förändring. I det nuvarande löftet står det att polisen och kommunen lovar att genomföra informationsinsatser i skolan gällande konsekvenser av brott, genomföra hastighetskontroller i tätort och främst vid skolor,  genomföra trygghetsvandringar och se över belysningsproblem, samt att polisen ska öka tryggheten genom fotpatrullering.

Karl Landström, gruppchef för områdespolisen, kan inte svara exakt på om polisen levt upp till löftena. 

– Men den generella upplevelsen, när vi frågar runt, är att folk har sett oss och att vi varit synliga mer, säger han.

Under 2018 genomfördes 100 fotpatrulleringar i Söderköping.

– I år vet jag inte hur många, men bättre har det blivit, säger Karl Landström.

Johan Kaljo, säkerhetsansvarig på kommunen, instämmer.

– Vi har en mer synlig och närvarande polis än tidigare. Det är positivt, säger han.

Vad gäller hastighetskontrollerna på 30-sträckor har runt 30 stycken genomförts fram till efter sommaren. Informationsinsatser i skolan har genomförts, dels i åttan, dels i form av föräldramöten.

– Vi upplyser föräldrarna om att de har en stor del i det brottsförebyggande tänket, säger Landström.

Trygghetsvandringarna är det kommunen som har stått för. En har genomförts i området runt Ramunderskolan och en i området runt Nyströmska skolan.

– De har resulterat i en önskelista med åtgärder som framför allt kom från elevrådet och från serviceförvaltningen. Majoriteten av punkterna är åtgärdade, säger Kaljo.

Bland annat nämner han förbättrad belysning, röjda buskar där det känts otryggt och de har byggt bort ett problem med "takspring" på skolan.

På onsdagen går det att träffa representanter från kommunen och polisen vid parkeringen på FIX-området och på parkeringen vid ICA Supermarket klockan 16–18. På torsdag kommer de att finnas vid Hagatorget och Rådhustorget samma tid.

– Dels vill vi ta reda på om vi ska ligga kvar på de löften vi har eller om medborgarna tycker något annat. Det handlar också om att följa upp och se hur folk tycker att vi har lyckats, säger Landström.

Frågorna går också att svara på genom en enkät på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!