Utmaningen: Få barnen att slänga mindre mat

Pyssla vid kolonistugan och umgås med vänner – det är några saker som Åsa Bergendahl ser fram emot när hon nu går i pension.

På torsdag, 31 oktober, gör Åsa Bergendahl, här i Storängsköket, sin sista dag som kostchef i Söderköpings kommun. Sedan väntar mer tid för vänner, kolonilotten och mycket annat.

På torsdag, 31 oktober, gör Åsa Bergendahl, här i Storängsköket, sin sista dag som kostchef i Söderköpings kommun. Sedan väntar mer tid för vänner, kolonilotten och mycket annat.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköpings kommun2019-11-04 16:00

Det var den 1 juli 2009 som Åsa Bergendahl flyttade från Dalarna till Östergötland och började som kostchef i Söderköpings kommun. Efter drygt tio år har det nu blivit dags att gå i pension.

– Det har varit en fantastisk tid, Söderköping är verkligen en trevlig arbetsplats, säger Åsa och tillägger att hon inte kommer att flytta tillbaka uppåt landet där hon har sina rötter.

– Nej, jag kommer att förbli Norrköping trogen, jag har mina vänner häromkring och en dotter i Linghem, så jag stannar.

Som kostchef har hon haft det övergripande ansvaret för produktionen av måltider i kommunen när det gäller äldreomsorgen, skolorna och förskolorna med mera.

Har det skett några förändringar i synen på maten under de här åren?

– Alla tycker något om mat och det har hänt en hel del. Man pratar mycket om ekologiskt, men i dag har fokus lagts mer på närodlat, som faktiskt går före ekologiskt just nu. Sedan pratas det mycket om matsvinn som jag tycker är en mycket viktig del, betonar Åsa Bergendahl.

– Vi kastar mat som är värd hur mycket som helst och kan vi hjälpas åt där och få barn, elever och alla som jobbar med mat på samma bana finns det mycket att spara.

Åsa Bergendahl började redan när hon tillträdde att göra mätningar på svinnet.

– När det gäller tallrikssvinnet, alltså det våra matgäster lämnar, har det legat mellan 16 och 21 gram per portion de här åren och det är ganska lågt, berättar Åsa Bergendahl som tillägger att svinnet är större på vissa enskilda skolor.

– Det är ju många faktorer som spelar in, exempelvis omgivningen och miljön där man äter, som jag också tycker är mycket viktig.

Hon menar att det allra bästa under dessa år varit medarbetarna.

– De har varit med på tåget hela tiden och vi har haft ett jättebra samarbete, säger Åsa Bergendahl som ser fram mot pensionen.

– Ja, nu ska jag leva livet, skrattar hon och berättar att det finns barnbarn i Linghem som ska få mer tid.

– Men det kan man inte hänga upp hela livet på. Odling är ett av mina intressen, jag har en kolonistuga i Fyrby. Sedan har jag en särbo i Borlänge och ser förstås fram emot att vara mer med mina vänner så det kommer att finnas att göra.

Ny kostchef blir Eva-Lott Blixt som kommer från en tjänst som kost- och inköpschef i Boxholms kommun.

– Jag tror på att sprida matglädje och brinner för den regionala livsmedelsstrategin med mer närodlat, säger Eva-Lott Blixt.

Eva-Lott Blixt: så heter den nya kostchefen i Söderköping. Hon tillträder den 1 november.
Eva-Lott Blixt: så heter den nya kostchefen i Söderköping. Hon tillträder den 1 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!