Som vi tidigare berättat blev det gula lilla tåget "hemlöst" vid årsskiftet, då det tält som det tidigare stått i skulle utrymmas. Orsaken är bland annat att man har hittat föroreningar i marken som så småningom ska saneras. Oron var stor att tåget, som är en 30-årig tradition i Söderköping och lockar tusentals personer varje sommar, skulle behöva säljas till en annan stad.

– Det skulle vara en stor besvikelse, sa tågägaren Nick Webster i en artikel i december.

Efter att vi skrev om situationen kom det in ett tips till redaktionen om en lada på Lillgatan. Carl Johan Tronet bor granne med byggnaden som ägs av kommunen, men som står tom sen flera år tillbaka. Det är dit tåget nu ska flytta.

Artikelbild

| Hit flyttar det gula tufftuff-tåget inom kort.

– Det känns jättekul! Det är bra att huset kommer till användning och speciellt till något som är så viktigt för Söderköping, säger Carl Johan.

Björn Ekengren, näringslivssamordnare som fick i uppdrag att försöka lösa tågsituationen, är också glad att det gick att hitta en lösning.

– Det är inte optimalt för tåget, men det är i alla fall så pass centralt att det funkar tills vidare, säger han.

Problemet är att garaget är några meter för kort för tåget.

– Ladan är 16 meter lång och tåget är 25 meter långt, så det är inte idealiskt. Vi letar fortfarande efter en annan plats, säger Nick Webster.

Att garaget är för kort gör att tåget måste tas isär varje kväll för att få plats, och sen sättas ihop igen varje morgon.

– Det tar ju både tid och kraft, men förhoppningsvis ska vi hitta en rutin för att göra det. Det är i alla fall möjligt.

Det här innebär att tåget blir kvar i Söderköping, hur känns det?

– Det känns toppen. Men det här har gjort att vi blivit försenade med att hitta en förare till tåget. Hade vi vetat hur det skulle bli hade vi börjat leta mycket tidigare.

Nu ska det snyggas till runt garaget, och de sista pappren skrivas på, innan tåget kan köras till sin nya uppställningsplats. Nick Webster hoppas hinna med att fixa lite nyheter för tåget inför sommaren.

– Jag vill köra audioguide på engelska i år och även sätta kartor i taket på tåget så att besökarna kan lära sig mer om staden och vad som händer här.

På midsommarafton går traditionellt den första turen för året med tåget.

– Så ska det bli. Jag ska bara övertyga någon att jobba på midsommarafton också! säger Nick och skrattar.