Visningen av en av kommunens nya sopbilar var bara ett av inslagen vid lördagens bodag vid Brunnssalongen. Den lockade också sin beskärda del av besökarna och det var uppenbart att hushållens sopsortering engagerade.

– Dagiset där Oskar går tar det här på allvar och har redan visat hur sopbilen fungerar, sa Marcus Holm.

– Det är bra att barnen får lära sig hur soporna ska sorteras. Då kan de säga till om mamma eller pappa gör fel. Jag tror att många av oss måste skärpa oss lite och uppskattar kommunens satsning på att hushållen ska kunna sortera bättre. Förhoppningsvis får även vi som bor i hyreshus de nya sopkärlen på sikt.

Artikelbild

| Ukebox stod för bodagens musikaliska inslag.

Fredrik Sollert från Renall och Jim Andersson från kommunens renhållning fick svara på gott om frågor och konstaterade samtidigt att utvecklingen går åt rätt håll. Nya sopbilen, en av de två som redan är i drift i Söderköping, fick om och om igen demonstrera sin kapacitet och funktion.

– Det brännbara materialet minskar kraftigt, sa Jim Andersson.

– Mängden sorterat material har flerdubblats. Om inte ännu mera. Det ser ut som att ökningen håller i sig. Vi började med sopsorteringen för enfamiljshushållen i slutet av förra året och till hösten ska flerfamiljshusen följa efter.

Bodagen bjöd på ett digert program med föreläsningar, förevisningar och demonstrationer. Och Ukebox visade att låtar som "Lady Madonna" med The Beatles även funkar på ukulele.