– Åtta år i kommunen känns precis lagom. Vi har haft en bra resa och det har varit fantastiskt trevliga och roliga år. Jag känner att jag behöver en utmaning de sista åren innan det är pensionsdags, och när det här dök upp kändes det som ett spännande äventyr, säger han.

Under sin tid i Söderköping har Per-Arne Sterner lärt sig att jobba nära politiken och ser sig som en brobyggare mellan verksamhet och politik. Han gläds åt att kunna presentera goda resultat i verksamheten.

– Vi mäter inte bara betyg utan alla typer av resultat, arbetsro, trygghet och föräldrars nöjdhet bland annat. Jämfört med andra kommuner så ligger vi i topp i Östergötland.

Samtidigt har det varit mycket kritik från föräldrar, jag tänker på Brobyflytten. Hur har du upplevt det?

– Jag känner mig trygg med att vi har skapat en skola för mellanstadiet som jag vet är bra och med duktig personal. Sen har jag full respekt för att man som förälder känner en oro för förändringen och det tycker jag vi försökt att bemöta.

Tjänsten han tillträder i Motala är en betydligt bredare tjänst och innefattar ansvar för arbetsmarknad, integration, kultur och fritid och all utbildning.

– Det är en del av lockelsen, säger han.

Under sig får han 2 000 medarbetare och sex verksamhetschefer som ansvarar för var sitt område.

Redan 1 december börjar Per-Arne Sterner jobba i Motala. Kristin Österström, som idag arbetar som utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen, kommer att vara tillförordnad förvaltningschef under rekryteringen.