Valaffischerna hade just anlänt från tryckeriet när Socialdemokraterna i Söderköping under fredagen samlades för att presentera sina vallöften inför kommande mandatperiod.

– Vi har under nuvarande mandatperiod försökt att få till ett Söderköping som är både öppnare, tryggare och modernare. Vi har gjort en hel del grejer, men vi är inte riktigt nöjda. Det finns mer att göra, säger kommunalrådet Anders Bevemyr, som toppar Socialdemokraternas lista i Söderköping.

– En punkt är en tryggare och drogfri skola. Det kommer att krävas att både socialtjänst, skola och fritidsgård jobbar gemensamt, och använder sina resurser ihop för att vi ska få till det här, säger han.

Socialdemokraterna vill bland annat stärka befintliga verksamheter som exempelvis Ungdomsgruppen, där det redan finns ett samarbete mellan skola, socialtjänst och polis.

– Under den här mandatperioden har vi påbörjat samlokalisering av familjeteamet och skolans elevhälsa. De ska sitta gemensamt för att möjliggöra ett samarbete. Sedan behöver det intensifieras med polis och fritidsgårdar som inte kommer att sitta på samma plats, säger Anders Bevemyr.

Partiet vill också se fler aktiviteter för unga i Söderköping,

– Exempel på detta är en ny multihall och en kulturscen, säger Anders Bevemyr.

Tuula Ravander, kommunalråd och andra namn på Socialdemokraternas lista i Söderköping, presenterar partiets andra vallöfte.

– Vi vill att alla vikarier som är färdigutbildade undersköterskor och som arbetat mer än 80 procent i tre månader ska erbjudas tillsvidareanställning på heltid, säger hon.

Partiet vill också få bort så kallade sms- vikariat, där man ringer in personer vid behov.

– Man slipper otryggheten i att inte veta hur mycket man får jobba varje månad, säger Kenneth Johansson, valledare för Socialdemokraterna i Söderköping.

Socialdemokraternas tredje vallöfte är 500 nya bostäder till 2022.

– Vi vet att det finns många som vill bosätta sig i Söderköping, och vi behöver växa, säger Anders Bevemyr.

Minst en tredjedel av bostäderna ska vara hyresrätter. Enligt partiet är det viktigt med ett blandat bostadsbestånd.

– Det ska finnas både hus och hyresrätter i bostadsområden, detta för att motverka segregation, säger Tuula Ravander.