Det är ett samarbete mellan ridklubben och Söderköpings kommun som gör att tjejer och killar i åldrarna 6-15 år kan prova på att rida gratis.

– Det ingår i våra sommaraktiviteter. Det är statligt bidrag som gör att man kan arrangera olika aktiviteter för barn och unga, säger Gert Wahlbeck, fritidsassistent, Söderköpings kommun.

– Det är ett sätt att få möjlighet att prova på. Framförallt handlar det om att man ska kunna göra någonting utan att det kostar pengar, säger Gert Wahlbeck.

Samarbetet har hållit på under de tre senaste åren och vid sex tillfällen under sommaren kan barnen nu prova på ridning.

– Vi försöker lära dem allt som har med hästen att göra och efteråt leder vi ner hästarna till hagen och fikar. Det har varit jätteuppskattat och hittills är alla tillfällen uppbokade, säger Johanna Carlsson, ridinstruktör, Söderköpings ryttarsällskap.

Det arrangeras även ett läger.

– Det är två stycken halvdagsläger där man kommer hit och ska ha lite mer vana än vid prova-på-tillfällena. Lägret är också via kommunen, så då får barnen prova på ett kort läger, säger Johanna.

Under tidigare år har prova-på-dagarna även lett till att fler vill fortsätta med ridning till hösten.

– Det var flera stycken som har fått ett väckt intresse och vill börja på en kurs till hösten. Det är positivt för alla - för oss som ridskola och för kommunen som kan aktivera fler, men också för att man får va ute i naturen och för föräldrar som får inblick i det hur det fungerar, säger Johanna Carlsson.