De nya schemana har fått personalen att gå man ur huse, de har arrangerat möten, skrivit protestlistor och demonstrerat utanför kommunhuset. Kommunal anser att schemaförändringen inte förhandlats enligt MBL, men kommunen har inte backat från sitt beslut.

Tuula Ravander, som är ordförande i socialnämnden till årsskiftet men sen övergår till att vara oppositionsråd, säger nu att det var fel att kalla det för hälsosamma scheman.

– Det är bara förvirrande. Vad det handlar om är effektiviseringar och besparingar.

Hon säger också att nattpersonalen, som nu får en natt mer än tidigare på sitt schema, från början var undantagen från förändringen.

– Tjänstemännen säger nu att det är den enskilt största faktorn som gör att vi får de besparingseffekter vi vill ha. Jag förstår inte det. Vi politiker kan inte lägga oss i hur schemana läggs egentligen men jag kan tycka att vi borde ha varit mer precisa i hur vi vill att processen ska gå till och vad den ska innefatta. Det kan jag ångra idag.

Tycker du att man ska riva upp beslutet?

– Jag vet inte om jag tycker det, men jag skulle vilja att vi gjorde på ett annat sätt.

Framför allt är hon missnöjd med hur processen har gått till.

– Är det så att personalen inte är delaktig så tycker jag att vi är på väg åt fel håll.

Redan nu är det många i personalen som har slutat av missnöje och Tuula Ravander är orolig att fler ska lämna.

– Idag är det inte så lätt att få ta på undersköterskor och det är jättetråkigt om vi tappar kompetent personal för att de känner sig överkörda.