Målet: De vill få fler att rädda liv

På grund av att färre jobbar i mindre orter råder brist på deltidsbrandmän som uppfyller kravet att vara på plats inom fem minuter när de har jour.

Räddningsstationen i Valdemarsvik är en deltidsstation bemannad med fem brandmän och ett befäl.

Räddningsstationen i Valdemarsvik är en deltidsstation bemannad med fem brandmän och ett befäl.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-12-03 05:00

Räddningstjänsten Östra Götaland har gått ut och sökt deltidsbrandmän i länet. Man behöver fler, inte minst i orter som Valdemarsvik och Söderköping.

– Det som är svårt i Valdemarsvik är att hitta personer som arbetar dagtid på orten, beroende på att arbetstillfällena är såpass få. Numerärt är det inga bekymmer att hitta folk, men det är tufft att hitta dagtidare, berättar Marie Bäck Jigerström, chef för deltidsstationerna inom räddningstjänsten.

Det handlar framförallt om det krav som ställs på deltidsbrandmännen att de måste "bo eller arbeta inom fem minuters färdväg från deltidsstationen". När människor lämnar orten dagtid för att arbeta på annan ort fungerar det inte.

– Vi försöker hitta andra möjligheter och underlätta så mycket som möjligt, för det är ju ändå en stor kommun med komplex natur och så vidare, säger Marie Bäck Jigerström.

Hon tillägger att det nu är två personer, tänkta för Valdemarsviks räddningsstation, som ska gå den tre veckors preparandutbildning som ska genomföras i februari.

– Jag skulle dock säga att vi skulle ha önskat minst en till.

Det är samma problematik i Söderköping, även om Marie Bäck Jigerström betecknar situationen där som något bättre.

– Vi har ett numerär av anställda som är väldigt högt i Söderköping, men återigen är problemet dagtid. Här har vi faktiskt sagt nej till folk som sökt och kan kvällar, nätter och helger, för där har vi personal så det räcker, förklarar hon.

Vad innebär det för säkerheten i kommunerna om det är så svårt att få deltidsbrandmän som kan gå dagtid?

– Inget direkt, eftersom vi har sådana hängivna medarbetare, de få som finns täcker upp mera. Vi har ju ett uppdrag som beskriver hur många i beredskap varje station ska ha, men det krävs en otrolig logistik och det gör också att vi aldrig kan sluta söka folk ute på orterna, säger Marie Bäck Jigerström.

– Sedan jobbar vi med att påverka både företag och kommunerna att se vinsten med att ha deltidsbrandmän så att de släpper personalen när de behövs. 

Har ni någonsin hamnat i det läget någonstans att det är för få för att det ska fungera? 

– Om vi vid vissa tillfällen inte kan hålla beredskapen med det antal personer som är tänkt meddelar vi vår räddningscentral. De informerar yttre befäl och heltidsstationer i närheten, som då är redo att hjälpa till vid en eventuell insats, säger Marie Bäck Jigerström.

Marie Bäck Jigerström, chef för RIB (räddningstjänstpersonal i beredskap).
Marie Bäck Jigerström, chef för RIB (räddningstjänstpersonal i beredskap).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!