Det var våren 2017 som kommunen och föreningen kom överens om den okonventionella lösningen på förskoleplatsbristen. Genom att hyra ut sin klubblokal till kommunen och temporärt göra om den till förskola hjälper föreningen många föräldrar i bygden. Samtidigt innebär lösningen att de inte kan använda lokalerna till sin verksamhet eller hyra ut den till andra.

– Det är ett aber. Vi går miste om den sociala aspekten då vi inte har ett klubbhus att umgås i och vi kan inte heller hyra ut den till bröllop, fester eller annat. Det handlar också om vårt arv. Alla våra lagbilder och priser ligger nerpackade i kartonger nu. Det är tråkigt, men vi gör det för bygden, säger Edvin Hansson, ordförande i föreningen.

Kontraktet mellan parterna skrevs först på 1,5 år, men då det fortfarande dröjer länge innan den nya förskoleavdelningen är byggd ville kommunen förlänga avtalet vid årsskiftet. Efter noga övervägande gick klubben med på en förlängning på 1,5 år till.

Artikelbild

| Det var ingen självklarhet att föreningen skulle fortsätta hyra ut sin klubblokal. "Men vi tänker att vi tjänar på det i förlängningen, då barnen får en bra start i livet och kanske vill börja spela fotboll här", säger Edvin Hansson, ordförande.

– Vi är väldigt skeptiska till hur lång tid det har tagit, det skulle ha stått en ny förskola här idag, säger Edvin Hansson.

Det som Östra Ryds IF och kommunen inte är överens om är en skrivelse i hyresavtalet som gäller ersättningen. I avtalet står det att kommunen ska betala en förskottshyra på 300 000 kronor i början av perioden, utöver en hyresavgift varje månad.

– Vi tycker att vi har rätt till klumpsumman eftersom det står att det skulle vara oförändrade villkor i kontraktet. För oss, en ideell förening, handlar det om mycket pengar, säger Edvin Hansson.

Enligt honom anser kommunen att summan var en engångsföreteelse, medan föreningen utgick från att summan skulle betalas ut även denna gång. Någon diskussion om själva sakfrågan innan avtalet skrevs under var det aldrig.

Kan ni inte nöja er med månadshyran på 9 000 kronor?

– Det är ett kompispris, som kommunen dessutom prutade ner innan avtalet skrevs på. Vi vill skicka signalen att Östra Ryd sätter man sig inte på, och att vi är missnöjda med vad kommunen gjort för orten på sista tiden, säger Edvin Hansson.

Kommunchef Anna Thörn avböjer att kommentera ärendet då de har en pågående kommunikation med Östra Ryds IF.