InvÄnaren vill att ödetomten bebyggs

Bygg pÄ ödetomten i stÀllet för i Brunnsparken. Det föreslÄs i ett medborgarförslag.

Bygg hus och lÀgenheter pÄ ödetomten med centralt lÀge istÀllet för i Brunnsparken. Det föreslÄr Björn Esping i ett medborgarförslag.

Bygg hus och lÀgenheter pÄ ödetomten med centralt lÀge istÀllet för i Brunnsparken. Det föreslÄr Björn Esping i ett medborgarförslag.

Foto: Privat bild/Björn Esping

Söderköpings kommun2019-11-06 05:00

Ödetomten ligger centralt i Söderköping och det Ă€r nĂ€ra till bĂ„de affĂ€rer, gym, skola, skog och bad. Det framhĂ„ller Björn Esping i sitt medborgarförslag, som han presenterade för politiker i samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden pĂ„ tisdagen.

– Det Ă€r det mest centrala lĂ€get i hela stan. Jag tror att det kan bli jĂ€ttefint och det Ă€r en stor tomt. Mycket större Ă€n hela Brunnsparken.

I hans vision finns det plats för bÄde villor och flerbostadshus. Nackdelen Àr att det finns flera industritomter i nÀrheten för tillfÀllet men det beror pÄ hur staden utvecklas, menar han.

– Det flyter en bĂ€ck igenom omrĂ„det, som i dag i stort sett Ă€r kulverterad, men om man öppnar upp kan dĂ€r det skapas en damm med trĂ€d runt omkring. Det skulle bli trevligt, sĂ€ger Björn Esping.

– För de boende blir det inte samma utsikt som vid Brunnsparken, men dĂ€remot en helt annan nĂ€rhet till service.

Ännu en fördel Ă€r att han inte tror att mĂ„nga Söderköpingsbor skulle ha nĂ„got emot ett byggande pĂ„ ödetomten.

– För kommunens del tror jag att det skulle vara lĂ€ttare att bygga hĂ€r. Det skulle nog inte bli lika mĂ„nga protester som det blir mot ett bygge i Brunnsparken. Det pĂ„verkar inte heller alla Söderköpingsbors möjlighet att njuta av gĂ„ngstrĂ„ket vid StorĂ„n.

Kommunens planer Àr liknande.

– Ett bra förslag som finns med i översiktsplanerna, men det Ă€r inte aktuellt just nu. Om vi ska bygga dĂ€r mĂ„ste vi erbjuda företagen ett alternativ först. Buller och transporter blir problem för bostĂ€der nu, sĂ€ger samhĂ€llsbyggnadschef Johan Cöster.

Karta: Söderköping
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!