– När jag började bygga upp min verksamhet så var det i samarbete med den restaurang som finns här på ön. Om de inte hade fått fortsätta att driva sin verksamhet så hade jag behövt tänka om, säger Kauko Lindstedt.

Ägarna till restaurangen har fått tillfälligt bygglov, vilket gör att verksamheterna kan fortsätta.

– Jag har hållit på i många år och planerat detta. När man bor så här på en ö är det viktigt att ha många alternativ för att försörja sig. Det är en utmaning, men vi hjälper varandra och samarbetar. Min tanke är att konferensgästerna kan äta på Helens restaurang, säger han.

Artikelbild

| Kauko Lindstedt berättar att det finns mycket spännande att uppleva i skärgården och på ön Aspöja.

Han kallar sin satsning Kloka Gubben och vill erbjuda en lugn plats för turisterna som söker sig till naturen. Att se havsörnar cirkulera i skyn eller åka ut på en säl- eller fågelsafari är möjliga arrangemang.

– Jag har aldrig tänkt det här i stor skala utan jag vill göra något som passar miljön och spara de kulturmiljöer som finns, säger han.

Han har byggt tre nya hus som ska hyras ut. Konferensanläggningen är för cirka tio personer samtidigt.

– Meningen är att gästerna ska komma bort en stund, njuta av naturen och miljön som finns här, säger Kauko Lindstedt.

Artikelbild

| Skärgårdskonferens och uthyrning av stugor i liten skala mitt i skärgården.

– Allt är klaffat och klart. Husen byggda och alla tillstånd från kommunen är i ordning. Jag öppnar nu, säger Kauko Lindstedt som haft sina första gäster i mars.

Aspöja ligger i norra delen av Sankt Annas skärgård, cirka 50 kilometer från Norrköping. På ön finns åretruntboenden som främst lever av fiske, får- och boskapsuppfödning, skogsbruk och service- och turism.