– Det är den första butiken i Söderköping som säljer den här typen av varor, säger Nader Alkhalaf och visar runt bland hyllorna.

Han har nischat sig tydligt mot arabisk mat och hyllorna är fyllda av kryddor, kaffe, kikärtor, böner och linser som används ofta i det arabiska köket. Nader använder mobilen för att försöka översätta vad det är i alla burkar.

– Här är till exempel små auberginer med nötter, säger han.

Artikelbild

| Nader med sin fru Srea och dotter Salluh utanför butiken.

Men han säljer också färska grönsaker och kött.

– Köttet är slut idag men många kunder kommer in och frågar efter det.

Nader kom som flykting från Syrien till Sverige för fyra år sen. I Söderköping har han bott i ett år och nu försöker han bygga upp en verksamhet och ett nytt liv här.

– Jag vill inte sitta hemma utan jobb, för jag är van att alltid arbeta. Jag tänker att jag ska studera på distans samtidigt som jag jobbar här.

Artikelbild

| Vinbladdolmar på burk.

I Syrien har han jobbat både på sjukhuslaboratorium och som byggchef inom kommunen. De sista åren innan flykten hade han startat en livsmedelsaffär, så det blev naturligt att fortsätta på den banan här.

Kunderna har redan hittat hit och under vår korta visit är det många olika nationaliteter som passerar.

Artikelbild

| Nader använder mobilen för att försöka översätta vad det är i alla burkar.

– De kommer från Afganistan, Eritrea och Iran bland annat, men också många svenskar kommer hit. De tycker det är roligt att smaka, säger Nader.