Flaggvakten vill att bilisterna saktar ned

Långa köer på E22 utanför Söderköping. Under ett par veckor pågår asfaltering. Flaggvakter och lotsar underlättar trafiksituationen.

Köerna ringlar långa på E22 i riktning mot Söderköping. Flaggvakten Sara Edoff Nielsen och hennes kollegor har ett pressat tidsschema.

Köerna ringlar långa på E22 i riktning mot Söderköping. Flaggvakten Sara Edoff Nielsen och hennes kollegor har ett pressat tidsschema.

Foto: Rikard W Larsson

Söderköpings kommun2019-09-30 20:00

Under två dagar står Sara Edoff Nielsen som flaggvakt på E22 när Trafikverket utför beläggningsarbeten mellan 06 och 20 varje vardag under två veckor.

– Det är lite läskigt att vara flaggvakt och gå ut i trafiken och försöka stoppa bilisterna. Jag måste alltid ha en riskbedömning med när jag jobbar. Kommer det en lastbil i hög fart är det bara att kasta sig i diket, säger hon.

Nu pågår först fräsning av vägbanan och därefter asfaltering på båda körfälten av E22 från Östra Rydsvägen i Söderköping till Hälla, söderut mot Valdemarsvik.

– Jag står ju inte här för att det är skojigt utan för att ha en säkerhet för mina kollegor som jobbar. Man märker att bilisterna blir stressade av kö och att de tycker det är jobbigt. En del pekar på sin klocka och börjar att gapa och skrika till mig. Men det hjälper ju inte, säger Sara Edoff Nielsen.

– I vanliga fall jobbar jag i Stockholm och där kör många utan att tänka sig för. I somras stod jag vid en arbetsplats då en bilist fick för sig att köra om en lastbil och två bilar som stannat. Han bromsade så sent att jag hade motorhuven mot mina knän och den röda flaggan bröts mot motorhuven. Det kan vara ett riktigt läskigt jobb.

Ändå trivs hon och vet att hennes arbete är mycket viktigt för kollegorna som jobbar oskyddade på vägarna.

– Det är så mycket olyckor. Bilisterna förstår ofta inte vikten av den röda flaggan utan försöker åka förbi och bromsar väldigt sent. Det är riktigt obehagligt.

Sara Edoff Nielsen har koll på trafiken.
Sara Edoff Nielsen har koll på trafiken.
Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!