Bokcirkel på Nobel-häng på bokhandeln

Ett 20-tal personer samlades på Söderköpings Bokhandel för att tillsammans lyssna på när årets, och förra årets, Nobelpristagare i litteratur tillkännagavs. Bokhandlaren Anders Karlin blev genuint glad över valet Olga Tokarczuk.

Bubbel delades ut till de som samlats i bokhandeln för att lyssna på när vinnarna i Nobelpriset i litteratur tillkännagavs.

Bubbel delades ut till de som samlats i bokhandeln för att lyssna på när vinnarna i Nobelpriset i litteratur tillkännagavs.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköpings kommun2019-10-10 15:30

Bland de församlade finns fyra personer i en av Söderköpings bokcirklar.

– Vi vill vara med när det händer, där det händer, säger Elisabet Lönn.

Deras gissning är att Jamaica Kincaid ska ta hem priset. 

– Eller i alla fall förhoppning. Vi läser en bok av henne i bokcirkeln nu, säger Antonia Kaaresdotter.

Strax före klockan 13 sprider sig en tystnad i butiken och med ett glas alkoholfritt bubbel i händerna på besökarna blir det nästan en högtidlig stämning. Genom radion meddelar Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm att den polska författaren Olga Tokarczuk mottar förra årets litteraturpris och den österrikiske författaren Peter Handke tilldelas priset för 2019. 

Vid Olga Tokarczuks namn lyser Anders Karlin upp och går med raska steg för att hämta två böcker av författaren. En av böckerna blir såld direkt.

– Jag blev väldigt glad. Hon är jättebra, säger han.

Peter Handke däremot finns det ingen bok av i butiken, Anders Karlin letar i antikvariatet, men inte där heller finns det något.

– Jag har inte  jättebra koll på honom, men nu gäller det att ladda upp, säger han.

Det gäller att beställa hem böcker snabbt innan de tar slut. Efterfrågan är stor.

– Det säger bara swisch, säger han.

Deltagarna i bokcirkeln är också nöjda med valet av Olga Tokarczuk. 

– Jag kände igen namnet men har inte läst något av henne. Efter Jamaica Kincaid tar vi en bok av henne, säger Elisabet  Lönn. 

Karta: Söderköpings Bokhandel
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!