– Jag fick inte den plats i en nämnd som jag var lovad och då kände jag att jag inte kunde sitta kvar som centerpartist i fullmäktige med någon glädje. Nu blir jag politisk vilde men sympatiserar och röstar efter SD:s linje där jag nyligen blev medlem, säger Wolldurf Skallbom som är född och uppväxt i Linköping och Kindabo sedan 15 år tillbaka.

– Jag började jobba direkt efter grundskolan och som 16-åring fick jag jobb förpackningen på Arla i Linköping och det var tack vare att jag hade många släktingar som jobbade där.

På Arla jobbade Wolldurf i fem år och under den här tiden gjorde han även värnplikten som ammunitionsgruppbefäl på Kvarn.

Artikelbild

| Wolldurf Skallbom bakar sitt eget bröd

– Efter Arla-tiden gjorde jag lite av varje. Jag sålde dammsugare och tvättmedel bland annat. Jag har ofta dubbeljobbat.

I slutet på 1980-talet flyttade Wolldurf till Stockholm.

– Här jobbade jag hos ett bevakningsföretag som hundförare och ordningsvakt. Sedan gick flytten till Norrland där jag körde turister på hundspann och hade lite andra ströjobb.

Efter ett par varv till Norrland blev Wolldurf östgöte igen och flyttade till Mjölby, där jag fick jobb som lastbilschaufför och körde grus, flis och jord.

Artikelbild

| Två av gårdens hästar. En kallblodstravare och en arabisk fullblod

– Egentigen är jag ganska lat av mig och jag lever inte för att jobba utan jag jobbar för att leva, säger Wolldurf Skallbom.

För 15 år sedan flyttade Woldurf till Kinda och fick jobb på Kindasågen som hyvlare.

Artikelbild

| Wolldurf Skallbom sitter som politisk vilde i fullmäktige efter avhoppet från centerpartiet

– Efter fem år tröttnade jag på alla neddragningar som var på sågen och läste i tre terminer undersköterskeutbildning genom Kinda Lärcentrum. Jag hade praktik på Hässleby behandlingshem och här har jag idag mitt arbete som behandlingsassistent. För sju år sedan flyttade jag dit där jag bor nu, en mil utanför Kisa. Har man bott i norrland känner man sig hemma här och Kinda är en lagom stor kommun.

– Jag kallar mig själv för självhushållare och överlevare. Jag bakar mitt eget bröd och odlar mina grönsaker och potatis och äter kanin, kyckling och gås. Jag har allt på min gård, säger Wolldurf Skallbom.

Artikelbild

| Wolldurf vid tömmarna och dottern Idun på hästryggen

På gården finns fyra hästar, sju gäss, sex kaniner, två hundar och två katter samt 30 höns.

En tradition som Wolldurf har är att med häst och kapellvagn fara i väg till Ulrika marknad.

Artikelbild

| Wolldurf Skallbom med nybakat bröd, vid självpoträttet på väggen

– Ja, det har blivit så. Jag tar med mig några kära och nära och så sover vi över i vagnen. Så har vi gjort i sju år.

Hans politiska intresse väcktes för drygt fem år sedan.

Artikelbild

| Sju gäss finns på gården

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, både bakåt och framåt i tiden. Jag gick med i centerpartiet när jag flyttade hit och har varit politiskt aktiv sedan 2014. Inför valet förra året var jag fjärde namn på centerns lista och tog palts i fullmäktige. När jag inte fick en ordinarie plats i en nämnd så hoppade jag för ett par veckor sedan av centern och blir nu istället politisk vilde och sympatiserar istället med SD där jag nyligen blev medlem, säger Wolldurf Skallbom.

Varför valde du SD?

– De backar inte i några frågor. De är raka i sina inlägg och har en linje i sin politik som jag gillar och står för, menar han.