– Syftet är att byborna ska tänka på hur viktig en lanthandel är. För att vi ska finnas så är det viktigt att folk stöttar affären, säger Lillemor Reidarsdotter, en av två delägare till Handlar'n i Igelfors.

De har precis delat ut en enkät till alla hushåll i byn för att ta reda på hur invånarna ser på butiken, och vad de kan göra bättre.

– Jag har jobbat här i trettio år och det är lätt att bli lite blind, så vi vill veta både vad våra kunder tycker och de som inte handlar här. Vad är det som gör att de inte kommer hit? säger Lillemor Reidarsdotter.

Artikelbild

| Handlar'n i Igelfors har varit en av butikerna som stått som grund för den nya barnboken om lanthandelns betydelse.

Under lördagen kommer bygdens olika föreningar att finnas på plats. Det blir bland annat diskussioner om samhället, erbjudanden i butiken, gratis fika och varmkorv.

– Vi vill visa upp vad som faktiskt finns här, allt är gratis utom lotteriet och chokladhjulet, säger Lillemor Reidarsdotter.

Det är föreningen Folkungaland som står bakom utgivningen av barnboken "Folke åker till landet" och Lanthandelns dag, för att synliggöra små butiker på små orter.