Semesterresor, sommaraktiviteter och renoveringsprojekt som blev dyrare än planerat. Sommarledigheten blir en dyr historia för många.

Startar du hösten med ett tömt sparkonto och en skuld på kreditkortet är det läge att se över ekonomin.

Det är alltid bra att sätta upp mål för året och göra lite skadereglering, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Gör sparplan

En bra grund är att börja med att betala av skulder, se över sommarens utgifter och fundera över varför det exempelvis gått mer pengar än beräknat.

Nästa sommar kan det bli samma situation, säger Sharon Lavie.

Det är något man bör ta med i beräkningen för sitt sparande och i den mån det är möjligt lägga undan mer för att inte hamna i samma situation igen.

Försök att få en överblick över året och vid vilka tidpunkter utgifterna är som störst för att vara beredd.

Tänk över prioriteringar. Varje familj har saker de gillar att göra. Det finns inga rätt eller fel. Det kan vara nyttigt för en familj att sätta sig ner och prata om vad som är viktigt, säger Sharon Lavie.

Nya vanor

Tydliga mål för hela familjen kan underlätta samtal om pengar och varför det inte finns utrymme att köpa vissa saker.

Ett tips är också att passa på att se över fasta utgifter och vanor. De klassiska spartipsen som att ta med egen matlåda, skippa latten på stan och köpa begagnat är alltid aktuella och värdefulla för plånboken.

Se också över vad du har för abonnemang och försäkringar du eventuellt inte behöver.

Det kanske känns jobbigt, men ta en kväll och gör det så kan du sänka dina årskostnader med flera tusen kronor, säger Sharon Lavie.