"Vi ägnar all kraft åt att minimera skadorna"

Lars Stjernkvist koncentrerar sig på att minimera skadorna efter digitaliseringshärvan istället för att debattera ansvarsfrågan.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) vill inte fortsätta den politiska slagväxlingen med oppositionsrådet Sophia Jarl (M) om vilket ansvar han har för härvan på digitaliseringsavdelningen.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) vill inte fortsätta den politiska slagväxlingen med oppositionsrådet Sophia Jarl (M) om vilket ansvar han har för härvan på digitaliseringsavdelningen.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-09-03 15:25

– Jag har ingen anledning att fortsätta den debatt om mitt ansvar som Sophia Jarl har startat. Jag är fullt koncentrerad på att reparera skadorna och att få ordning på digitaliseringsavdelningen, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. 

Han bekräftar att digitaliseringsavdelningens underskott just nu är 35 miljoner kronor.

– Det här underskottet är inte definitivt. Vi ägnar all vår kraft åt att minimera skadorna av det som hänt. Om man i en organisation upptäcker att det finns allvarliga brister måste man direkt börja jobba för att åtgärda dem, säger Lars Stjernkvist. 

Han är bekymrad över de allvarliga brister som upptäckts på digitaliseringsavdelningen och som IT-strategen Björn Andrén slog larm om i maj. 

– Vi kan inte utesluta att det kommer att bli rättsliga processer, därför ska man som politiker vara försiktig när man uttalar sig, säger Lars Stjernkvist. 

Han anser att den granskning som kommunstyrelsens kansli gör inte är en utredning, utan snarare ett praktiskt arbete. 

– Det är ett konstruktivt arbete för att rätta till bristerna. Det som kommit fram visar att vi behöver genomlysa arbetsmiljön och det arbetsklimat som finns på digitaliseringsavdelningen för att ta reda om det finns ett förhållningssätt där som inte är acceptabelt.   

Lars Stjernkvist berättar att en sådan genomlysning gjordes efter byggskandalen i Strykbrädan. 

– Efter byggskandalen lyckades vi återvinna varenda krona i rättsliga processer.

Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!