Vikingarna är tillbaka i Norrköping

En arrangör, en artist och en tv-profil skriver om historien, när Vikingarna är tillbaka på scen i Norrköping den 13 mars nästa år.

Arrangören Håkan Polhammar, artisten Christer Sjögren och tv-profilen Ragnar Dahlberg har en konsert ihop och skriver om historien, när Vikingarna kommer till Norrköping och Louis de Geer i mars 2020.

Arrangören Håkan Polhammar, artisten Christer Sjögren och tv-profilen Ragnar Dahlberg har en konsert ihop och skriver om historien, när Vikingarna kommer till Norrköping och Louis de Geer i mars 2020.

Foto: Mats Willner

Norrköpings kommun2019-11-10 14:00

Två bilder från en annan tid ligger på bordet framför Christer Sjögren, där vi sitter med varsin kopp kaffe på Scalateatern i Karlstad och börjar en historisk resa över flera decennier. Arrangören Håkan Polhammar från Norrköping och tv-profilen Ragnar Dahlberg har nästan alltid varit en del av Christer Sjögren och Vikingarna. 

De två pratar om Vikingarnas konsert tillsammans med managern Jörgen Arnemar, när Christer tar en klunk av kaffet och tittar på bilderna.

Den svartvita bilden ställer onekligen vissa frågor.

– Ja, du... Vikingatiden. Vi gillade aldrig de där hjälmarna något vidare. De ville ha oss i en sketch och satte på oss de där hjälmarna. Det måste ha varit i början av 1980-talet, säger Christer och ler.

Färgbilden ger en vink om bandets makalösa succé och framgång.

– Vi hade två plan, som tog oss överallt. Som vi reste och som vi spelade... Det var alldeles galet i många år. Många minnen kommer över en direkt, när man börjar prata om det. Jag har sparat allt från de åren så jag har ganska bra koll på vår historia.

Sparat?

– Jag har ett stort garage hemma i Hammarö, där jag delar mina bilar med Vikingarnas historia. Det finns allt. Affischer, skivor, instrument, presenter, tidningsklipp, säger Christer.

Det har gått 15 år från Vikingarnas avskedsturné 2004.

– Vikingatiden är det absolut största och bästa i mitt liv. Jag har alltid burit med mig den epoken. Jag har fått göra stora saker, som jag aldrig hade fått göra om jag inte hade gjort Vikingarna. 

Ni är tillbaka 2020?

– Varken publiken eller vi själva trodde aldrig någonsin det. Frågan har visserligen kommit upp då och då genom åren, men vi har slagit bort den. Varför skulle vi? Vem skulle komma? Vi var rätt färdiga med låtarna, som vi mer eller mindre spelat sönder, och oss, säger Christer.

Tills nu.

– När vi kom tillsammans igen och spelade så var det som om vi alltid gjort det, men med ny energi och glädje. Vi upptäckte vår låtskatt igen.

– Det fanns vissa planer för en mycket större och storslagen turné, men ingen av oss ville gå på som i fornstora dagar. Vi vill göra det enkelt och i en lagom skala, där vi känner oss bekväma. Vi är inga ungdomar längre. Vi är alla i en annan del av livet, där Vikingarna inte är allt.

Fredagen den 13 mars blir det en konsert i Louis de Geer i Norrköping.

– Norrköping är vårt andra hem. Vi har en lång historia och starka band till staden med Ragnar Dahlberg, Café Norrköping och Polhammargruppen. Cafét hade som mest över drygt två miljoner tv-tittare, när vi var husband där i tio år, säger Christer.

Låtlistan?

– Det blir en historisk resa tillsammans med våra låtar och bilder, där Ragnar Dahlberg backar upp det hela. Det blir en dimension till

Ragnar Dahlberg minns väl första kvällen, när Vikingarna kom till studion.

– De hade burit in och satt upp sina prylar, men jag hittade inte Christer först. Jag gick runt och så hörde jag, från kulissen, "Han har öppnar pärleporten". Där stod Christer, stämde gitarren och värmde upp rösten, säger Ragnar.

Det var början på ett livslångt samarbete.

– Vi fick ett enormt gensvar av tittarna. Den sista kvällen bar jag in en hel korg full med brev och vykort med önskningar. Vikingarna hängde med oss hela tiden tills vi stängde Café Norrköping, berättar Ragnar.

Från cafétiden lyfte Vikingarna och Christer Sjögren tillsammans med Polhammargruppen med dansgalor och julkonserter.

– Min bror Lennart drog ett stort lass här hemma tillsammans med Vikingarna, som inte har glömt sin historia. De har alltid varit en del av oss. Det känns lite speciellt, när de kommer tillbaka och spelar i  Norrköping igen, säger Håkan Polhammar.

Christer Sjögren har gjort julturnéer i över 20 år, men i år stannar han hemma med en nästan tom kalender i november och december.

– Det är ett medvetet val. Julturnén är ett säkert kort, men när Vikingarna kommer in i bilden igen så vill jag inte pressa in en julturné i min kalender.

Christer tvingades ställa in ett par konserter på sin senaste julturné i början av året efter en konsert i Kisa, efter att han enligt uppgifter uppträdde berusad.

Vad hände där?

– Det påstods att jag var berusad på scen. Jag var inte det. Jag hade drabbats av en halsinfektion och hosta, som jag medicinerade med Cocillana. Jag kan ha tagit för stor dos. Det tog bort min hostreflex, men följderna blev inte alls bra. Jag har lärt mig det nu, säger Christer Sjögren.

Två plan stod startklara under Vikingarnas absoluta storhetstid och flög bandet till och från konserter och dansbandskvällar. "Det var en galen tid", minns Christer Sjögren.
Två plan stod startklara under Vikingarnas absoluta storhetstid och flög bandet till och från konserter och dansbandskvällar. "Det var en galen tid", minns Christer Sjögren.
Det här är Vikingarna

Vikingarna bildades 1958 och blev med tiden Nordens största band. Bandet har sålt över 11 miljoner skivor i Skandinavien.  

Sångaren Christer Sjögren värvades från Pelles till Vikingarna 1978, när han ersatte bandets tidigare frontman Stefan Borsch. Bandet består också av Erik Lihm (keyboard), Kenth Andersson (bas och saxofon), Martin Lindqvist (saxofon), Henrik Uhlin (gitarr) och Johan Norgren (trummor).

Fredagen den 13 mars gör Vikingarna en konsert i Louis de Geer i Norrköping.

Karta: Louis De Geer Konsert & Kongress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!