"Vi ska alltid sträva efter att bli bättre"

Norrköping klättrar svagt på skolrankningen – men är fortfarande näst sämst i länet.

Kikki Liljeblad (S) är ordförande i utbildningsnämnden i Norrköpings kommun.

Kikki Liljeblad (S) är ordförande i utbildningsnämnden i Norrköpings kommun.

Foto: Jessica Gow/TT, Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-10-16 16:45

För 18:e året presenterar Lärarförbundet rankningen över landets bästa skolkommuner. Rankningen baseras på hur kommunerna har satsat på skolan utifrån tio kriterier, till exempel lärarlöner, lärartäthet eller hur friska lärarna är.

I Östergötland har Vadstena bäst resultat på plats 14, Norrköping hamnar på plats 160. Enda kommun i länet som är sämre än Norrköping är Ydre på plats 195. Siffran för Norrköping är ändå en glädjande siffra, kommunen har klättrat 26 placeringar från förra året och har sin högsta placering sedan 2012.

– Rankningen bygger på siffror i förhållande till andra kommuner. Att det gått bättre för Norrköping kan bero på att andra kommuner fått sämre resultat i kategorier där Norrköping legat stilla, förklarar Heikki Bodsunder, ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Norrköping.

De områden där Norrköping är starka och som ger kommunen höga poäng är andelen barn som går i förskola samt att lärarna är friska.

– Norrköpings kommun är bra på tillgänglighet och att erbjuda förskola. När det gäller lärarnas friskhet är vi mer förvånade. Det är inte riktigt den bilden vi har, så där måste vi analysera siffrorna, säger Heikki Bodsunder.

Norrköpings svaga kort rör andelen elever som fullföljer gymnasiet samt lärarlöner. Lönerna hamnar på plats 280 av landets 290 kommuner.

– Där kommer vi att klättra. Kommunen har genomfört en lönestrategi de senaste två åren som inte slagit igenom än i statistiken, säger Heikki Bodsunder.

Lärarförbundet brukar årligen presentera siffrorna i skolrankningen för politikerna, så att man tillsammans kan gå igenom vad man gör bra och vad man behöver jobba vidare med.

– Det är en jättebra avstämning. Vi kommer att använda rankningen och jämföra med andra kommuner, speciellt med dem som förbättrat sig, för att lära vad som lönar sig, säger Kicki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Är du nöjd med placeringen?

– Vi ska alltid sträva efter att bli bättre, för att barn och elever ska få höjda resultat och för att öka likvärdigheten.

Du har suttit ett år på din post, vad ser du som den största utmaningen inom skolan?

– Det likvärdigheten, resultaten och kompetensförsörjningen. 

Från och med i år har varje kommun, förutom sin rankningsplacering, också fått ett individuellt indextal, som är oberoende av hur andra kommuner placerar sig. Det gör det möjligt för varje kommun att följa sin egen utveckling i framtiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!