I juli 1995 avrättades över 8 000 män och pojkar i staden Srebrenica i Bosnien och Hercegovina. Bosnienserbiska styrkor anföll då staden och påbörjade en etnisk rensning av muslimer och kroater i Srebrenica. För att minnas det som hände hölls under onsdagen en minnesmanifestation i Hörsalsparken i Norrköping. Under molntäckt sol och svalkande vind samlades ett hundratal människor för att ta del av manifestationen. Flera av dem är anhöriga till offren och flera har själva ursprung i forna Jugoslavien.

Aisa Jahic är en av de som förlorat närstående i folkmordet och när hon talade för publiken blev hon märkbart tagen av stämningen.

– Det här är en sörjedag i hela Bosnien och Hercegovina. Jag var där när kriget började och när jag berättar om det nu så är det för att jag har upplevt det här. Min pappa, bror, farbror, svärfar och mina kusiner blev också mördade i Srebrenica. Jag slutade räkna hur många jag kände som dödades när jag kom upp till siffran 20, säger hon.

Artikelbild

Aisa och Edita talade både under manifestationen.

Under torsdagen fördes 35 nyligen identifierade offer i Srebrenica till sin sista vila och flera av dem var under 18 år när de avrättades.

– Fyra utav de som begravdes idag var minderåriga pojkar. Alla vi som är här lever men just den här dagen är vi alla döda inuti. Vi är här idag för att det aldrig ska hända igen, säger Aisa Jahic.

Edita Suta talade också under manifestationen och för henne fanns det inte någon tvekan om att ställa sig på scen.

– Det är min skyldighet att prata och berätta om det här för nästa generation, säger hon.